Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiBMD

Apel Dlui Vladimir VORONIN Preşedinte al PCRM, Preşedinte al Republicii Moldova

|versiune pentru tipar| BMD, 5 ianuarie 2005
Stimate domnule Voronin!

În calitate de lider al Blocului “MOLDOVA DEMOCRATĂ”, cea mai largă alianţă a opoziţiei, apelez la cele două responsabilităţi, pe care le combinaţi: de lider al comuniştilor şi de şef al statului. Vă cer să abandonaţi specularea politică a statutului oficial şi a puterii de stat, să preveniţi tensionările sociale şi să asiguraţi condiţiile necesare pentru desfăşurarea civilizată şi corectă a campaniei electorale.

Prezentul apel se bazează pe încălcările recente, comise de autorităţile centrale ale statului, dar şi pe maniera în care s-a exercitat guvernarea ţării în ultimii patru ani. Dumneavoastră aţi rămas a fi, în primul rând, şef al comuniştilor, şi, abia după aceea, Preşedinte al Republcii Moldova. Iar Partidul Comuniştilor a guvernat, deservind propriile grupări politice, financiare şi de afaceri. Ceea ce a rămas în afara propriilor interese, aţi ignorat, aţi dezbinat sau aţi distrus: drepturile omului, presa, societatea civilă, sindicatele, relaţiile interetnice, autorităţile publice locale, reintegrarea ţării, relaţiile externe, investiţiile străine şi locale, finanţele, afacerile, privatizarea etc. Serviciile de informaţii şi analiză deţin rapoarte alarmante, pe baza cărora se pot aprecia adecvat activităţile guvernării actuale.

Avem în faţă scrutinul parlamentar 2005 — examenul de supravieţuire a democraţiei în Moldova. Puterea e obligată să răspundă în faţa cetăţenilor, să le garanteze dreptul de a o judeca liber şi de a face conştient o nouă alegere. Încălcarea acestor drepturi şi condiţii va constitui dovada finală a uzurpării puterii de stat şi va atrage consecinţele de rigoare. Deşi a beneficiat de tratament democratic la alegerile precedente, partidul dumneavoastră distruge metodic democraţia din Moldova. Voi semnala doar câteva cazuri, de care sunteţi responsabil personal: promovarea unor decizii cruciale pe la spatele propriului popor; camuflarea corupţiei la nivel central, care paralizează dezvoltarea social-economică a ţării; discreditarea justiţiei şi a speranţei oamenilor în dreptate; subordonarea presei de stat, a politicilor audiovizuale, a radioteleviziunii naţionale şi a unor posturi private de radio şi tv, care formează acum sistemul de manipulare a cetăţenilor; numirea în funcţii înalte de stat a emisarilor grupurilor de afaceri, a protejaţilor politici şi chiar a infractorilor; amestecul politic brutal în domeniul educaţiei, al culturii şi cel al valorilor naţionale — limba română şi istoria neamului; reanimarea tensiunilor interetnice…

Dle Preşedinte! Vom mai discuta despre aceste şi alte probleme. Însă, înainte de toate, vă cer să încetaţi specularea puterii de stat în interes politic, echivalentă cu fraudarea alegerilor de către partidul de guvernământ. Deasemenea, vă previn — să renunţaţi la orice decizie sau acţiune, capabilă să destabilizeze situaţia în Republica Moldova. Dacă veţi admite provocări, veţi suporta urmările lor în aceeaşi măsură, în care aţi concentrat controlul asupra tuturor puterilor în stat. Partidul Comuniştilor deja a făcut uz de acest control la numirea datei alegerilor, la publicarea ei şi la stabilirea procedurii de depunere a actelor de înregistrare de către concurenţii electorali. Blocul “MOLDOVA DEMOCRATĂ” va demonstra şi în campania electorală un comportament civilizat, dar va sancţiona autorii tentativelor de destabilizare a procesului electoral, în primul rând pe cei care deţin responsabilitatea guvernării.

Cu respect,

Serafim URECHEAN
Lider politic al Blocului “MOLDOVA DEMOCRATĂ”