Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiBMD

Alocuţiunea Preşedintelui BMD la întîlnirea cu candidaţii BMD în Parlament

|versiune pentru tipar| BMD, 12 ianuarie 2005
Stimaţi colegi de Bloc şi de luptă!

Vă salut la prima noastră întîlnire de după înregistrarea listei electorale a BMD.

Dumneavoastră, noi împreună suntem cei, cărora ni s-a încredinţat o mare responsabilitate — de a conduce Blocul “Moldova Democrată” în confruntarea electorală 2005 şi de a conduce Republica Moldova după alegeri! Este mare responsabilitatea — să îndreptăţim speranţele electoratului şi să cîştigăm alegerile. Dar e o responsabilitate şi mai mare, pe care ne-o asumăm acum — să guvernăm ţara după scrutinul electoral. Această ţară, părinţii, fraţii şi copiii noştri merită o viaţă mai bună, trebuie să fie salvaţi de sărăcie şi de mizeria comunistă. Gata! A venit timpul Schimbării! Şansa de viitor a Moldovei depinde în mod hotărîtor de noi — iată ce mă frămîntă cel mai mult şi trebuie să ne mobilizeze pe toţi! În primul rînd, pe cei 103 candidaţi de pe lista Blocului “Moldova Democrată”. Dar şi pe zecile de mii de activişi şi susţinători de-ai noştri, care au misiunea cea mai grea — să lucreze în teritoriu pentru a obţine susţinerea alegătorilor.

Vreau să vă felicit pentru încrederea acordată dumneavoastră de către partidele, care v-au înaintat pe listă. Anume ele au format-o, în conformitate cu principiile Acordului semnat la crearea Blocului. Dar în baza aceloraşi principii, din acest moment noi suntem o echipă. Noi reprezentăm Blocul “Moldova Democrată”. Noi avem aceiaşi siglă, noi împărtăşim acelaşi crez, noi servim aceiaşi cauză! Avem acelaşi angajament în faţa poporului. Suntem un Bloc cu o misiune istorică — să cîştigăm alegerile din 6 martie 2005. Deaceea, de acum înainte, fiecare dintre noi va purta răspundere personală, nominală, dacă vreţi, în faţa unei singure formaţiuni — Blocul “Moldova Democrată”. Şi dacă interesele Blocului şi ale ţării o vor cere, trebuie să fim gata pentru orice sacrificii. Mai presus de orice orgolii, ambiţii, sau interese de grup este Interesul Naţional.

Este clar — Blocul “Moldova Democrată” constituie unica alternativă posibilă a actualei guvernări. Unica forţă capabilă, şi cu şanse reale, să consolideze societatea în numele unei idei naţionale. Şi această ideie, expresia Interesului Naţional, aşa cum majoritatea cetăţenilor o văd, sau o simt, se conţine în Oferta, pregătită de Bloc pentru ţară. Noutatea ei esenţială constă în a pune Omul cu nevoile lui mai presus de orice — a transforma Statul într-un slujitor al Omului. Această filozofie umană formează prisma, prin care vom aborda orice problemă dezbătută în campania electorală. Şi tot ea va determina politicile viitoarei guvernări democratice. Este filozofia, care a format pilonul politic al multor partide şi guverne europene. Anume ea a adus porsperitate în Europa, a generat standardele de viaţă, spre care tindem noi acum. Grija pentru drepturile şi libertăţile umane, pentru viaţa asigurată a omului, pentru demnitatea lui a catalizat crearea şi dezvoltarea instituţiilor europene, a Comunităţii Europene. Este singura cale spre Europa — numai împărtăşind sincer valorile democraţiei şi realizînd aşteptările oamenilor.

Dar ce aşteaptă oamenii de la noi? Întîi de toate — să scoatem rapid Moldova din sărăcie. O sarcină complicată. Patru ani, care au oferit atîtea posibilităţi, sunt pierduţi din cauza unei guvernări duplicitare, arogante, egoiste, incompetente şi, în definitiv — iresponsabile. Dar, să fim conştienţi: în comparaţie cu Ţările Baltice am pierdut aproape 10 ani. Iar faţă de ţările Europei Centrale — mai mult de zece. Noi trebuie să convingem acum şi Comunitatea Europeană, dar, în primul rînd, pe propriii cetăţeni, că suntem capabili să recuperăm această enormă întîrziere în dezvoltarea ţării.

Pentru a reuşi e nevoie să stabilim foarte precis obiectivele, să ne concentrăm asupra unor priorităţi şi principii exacte. Oferta Blocului “Moldova Democrată” reprezintă o structură esenţială de patru niveluri prioritare: Omul, Familia, Comunitatea şi Ţara.

Trebuie să convingem alegătorii noştri, că avem capacitatea, că vom găsi resursele necesare pentru a ridica rapid şi substanţial nivelul de viaţă al fiecărui om. Noi am promis: vom spori venitul mediu lunar pînă la 250–300 dolari, iar pensiile şi indemnizaţiile — la 120–150 dolari. Şi vom realiza acest obiectiv prin crearea unui climat de afaceri, care va atrage investiţii şi va permite deschiderea a sute de mii de locuri de muncă bine plătitie. Să nu uităm că Republica Moldova se află la hotar cu Uniunea Europeană şi interesele Europei pentru această regiune sunt în creştere. Putem deveni un spaţiu de legătură între pieţele din Est şi cele din Vest. O guvernare competentă şi credibilă în exterior va şti să expluateze aceste condiţii favorabile.

O altă prioritate a politicii noastre sociale este Familia. De ce? Pentru că actuala guvernare a generat un genocid, anume distrugînd familia. Noi am promis să creăm condiţii, pentru ca părinţii, plecaţi peste hotare, să se întoarcă la copii şi să muncească acasă, pentru binele ţării. Să protejăm familia de la oraş de presiunea cheltuielilor comunale. O sarcină specială ţine de tineri. Ei trebuie să beneficieze de asigurarea instruirii, de credite avantajoase pentru studierea unei profesii, pentru construirea de locuinţe şi iniţierea propriilor afaceri. Tinerii de astăzi, care sunt un contingent foarte important pentru noi, deoarece sunt viitorul nostru, formează, în acelaşi timp, un segment greu de cucerit. Sunt foarte bine informaţi. Dar, spre regret, îşi văd idealurile departe de hotarele Moldovei. Sarcina Blocului este, prin programele promovate, să fie convingător pentru tineri. Să le arătăm că există politicieni, care exprimă interesele lor.

Un alt obiectiv vizează micile localităţi, satele şi orăşelele Moldovei. Majoritatea dintre noi vine de la sat. De acolo ne tragem. Dar anume el, satul moldovenesc, trebuie să fie salvat de urgenţă. Comuniştii au adîncit problemele satului, le-au lăsat fără soluţii. Dar au folosit tot felul de momeli, ca să-şi consolideze electoratul rural. Sarcina noastră este, să aducem la cunoştinţa sătenilor, că BMD are un program strategic de modernizare a satelor şi oraşelor mici. De dezvoltare reală a infrastructurii lor social-culturale şi economice. E timpul să le spunem oamenilor, că pentru gazificarea comunistă ei au plătit două preţuri din propriul buzunar. Probabil, va fi nevoie să găsim posibilitatea de a le întoarce banii, de care guvernarea comunistă i-a jecmănit. Numai astfel poate fi restabilită dreptatea socială şi obţinută susţinerea electoratului rural. Ne vom ocupa intens de telefonizare, de asigurare a alimentării cu apă, de asfltarea drumurilor principale şi de alte probleme. Ţăranii moldoveni vor fi ajutaţi să producă marfă de calitate europeană, dar, mai ales, să-şi vîndă produsele la preţuri avantajoase.

Ce-l de-al patrulea obiectiv, care le înglobează pe toate este punerea statului şi a funcţionarilor săi, cu adevărat, în serviciul cetăţeanului. În acest sens, ne dorim un Parlament democratic, care să se conducă de interesele de durată ale cetăţenilor şi ale ţării. Să construiască un cadru juridic pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova. Actuala fracţiune majoritară s-a opus permanent standardelor europene şi a servit doar interesele de partid şi de grup. Legile statului vor trebui să fie aplicate în mod responsabil şi de către viitoarea guvernare. Noi vom fi o guvernare reponsabilă! Vom asigura o autonomie largă a autorităţilor locale şi posibilităţi, inclusiv financiare, pentru ca ele să rezolve pe loc principalele probleme ale populaţiei. Separarea puterilor în stat, independenţa justiţiei, libertatea presei — sunt valori, pe care Blocul “Moldova Democrată” îşi asumă obligaţia să le respecte cu sfinţenie. Cetăţenilor trebuie să li se spună că ei vor fi principalii în această ţară, nici o deciziile importante nu se va lua fără consultarea lor.

Fiecare om trebuie să înţeleagă, că angajamentele noastre sunt reale şi realizabile, cu singura condiţie, că Blocul “Moldova Democrată” va veni la guvernare. Şi va veni!

Noi vom schimba imaginea ţării, prin respectarea valorilor europene şi a angajamentelor noastre internaţionale. Vom face Moldova atractivă pentru investitori şi pentru toţi ceilalţi parteneri potenţiali. Vom dezvolta resursele interne, în primul rînd — cele umane, pentru a pune în aplicare politici şi soluţii eficiente. Ceea ce Blocul “Moldova Democrată” a declarat nu e o poveste — este un angajament real. Dovadă e şi faptul că chiar oponenţii noştri politici s-au inspirat în promisiunile lor din documentele noastre programatice. Dar campania electorală este ceva mai serios decît o licitaţie de promisiuni. De vorbit vorbesc mulţi, dar noi vom face.

Aş vrea foarte mult ca oamenii, în cadrul acestei campanii electorale, să înţeleagă, că noi nu ducem o luptă pentru fotolii în Parlament. Nu asta ne motivează. Suntem conştienţi, că electoratul nostru a evoluat, s-a maturizat politic. Şi cred că suntem prima formaţiune politică în istoria modernă a Moldovei, care are potenţial real pentru a crea condiţii sociale, culturale, politice, ce vor corespunde standardelor europene. Ne angajăm să facem acest lucru. Cetăţenii noştri nu mai pot fi amăgiţi — ei cunosc din propria experienţă aceste standarde, ei le compară, inclusiv, preţurile de la Madrid, de la Roma, de la Paris şi de la Chişinău. Examinatorii noştri, alegătorii, au cunoştinţe suficiente pentru a ne aprecia seriozitatea. Ne revine sarcina să facem reforme radicale, să îmbinăm în mod pragmatic şi eficient politicile social-democrate şi cele liberale. Vom fi nevoiţi să efectuăm transformările ratate de guvernările de pînă acum. Spun lucrul acesta franc, acum, pentru dumneavoastră şi trebuie să-l spunem lumii întregi. Eu cred, că poporul nostru demult aşteaptă o forţă politică, care să-l scoată din acestă mizerie a existenţei odată şi pentru totdeauna!

Îmi exprim siguranţa, că dumneavoastră, oamenii investiţi cu încredere prin includerea în lista candidaţilor BMD, aveţi capacitatea de a realiza această suprasarcină. Dar numai calităţile noastre individuale, oricît ar fi ele de importante, nu sunt deajuns. Este esenţial spiritul de echipă şi disciplina de muncă, buna organizare şi realizarea fidelă a strategiei noastre de campanie. Vorbesc din nou despre responsabilitatea exclusivă a fiecăruia dintre noi în faţa Blocului “Moldova Democrată” şi în faţa electoratului, căci numai susţinerea lui va face posibilă schimbarea. Lista noastră deja este în centrul atenţiei opiniei publice. S-a remarcat, deja, că ea nu este o listă de birocraţi. Că are o bună componenţă profesională. Că asigură o bună reprezentare a teritoriilor ţării. Conţine multe nume noi pentru politica moldovenească. În acelaşi timp, sunt şi unele reacţii critice. Avem semnale de dezabrobare a unor nume din listă. Desigur, discuţiile vor continua, vom vedea cum se dezvoltă ele. Dar cred, că noi trebuie să fim atenţi şi sensibili din start, atît la opiniile care vin din interiorul Blocului, cît şi la cele din afara lui. Opinia electoratului contează cel mai mult. Şi, dacă ea o va cere, trebuie să fim gata pentru orice remanieri, pentru a demonstra oamenilor că ne interesează destinul ţării şi nu fotoliile proprii. Ţin să accentuiez, că avem o rezervă mare de potenţial uman — un avantaj exclusiv al Blocului “Moldova Democrată”.

De fapt Echipa BMD este un element esenţial al strategiei noastre de campanie. Desigur alături de Lider şi de Proiectele eficiente pentru rezolvarea problemelor ţării şi ale oamenilor. În această bătălie electorală Blocul “Moldova Democrată” are un singur inamic — partidul retrograd al comuniştilor, grupările oligarhice aflate la guvernare. Deasemenea, această strategie ne cere să convingem electoratul că opţiunea pentru partidele mici şi cele extremiste înseamnă voturi pierdute — pierderea acestei şanse singulare pentru Moldova. Şi, desigur, să obţinem o participare cît mai masivă la vot, în special, a tinerilor. Se ştie, că guvernele proaste sunt alese de omenii deştepţi, care nu participă la votare. Acest adevăr trebuie să ajungă la fiecare, dar, în special, la cei pe care noi îi numim indecişi. În acest sens avem mult de lucru la Chişinău, dar şi în toate raioanele republicii. Agitatorii noştri trebuie să ajungă în fiecare casă de cîteva ori. Trebuie să oferim cît mai multe materiale, care vor arăta faţa adevărată a comuniştilor şi realismul alterrnativei, pe care noi o aducem. Este necesar ca fiecare om să înţeleagă că, de această dată, are o opţiune sigură — Blocul “Moldova Democrată”. Viaţa în ţara noastră poate fi schimbată în bine, dacă el, Omul, va vota Soarele.

Planul activităţilor noastre de campanie se finalizează deja. O mare parte dintre ele se şi realizează. Dar, trebuie să ştiţi, că din acest moment, fiecare dintre dumneavoastră devine un factor central în realizarea acestui plan, fiecare pe sectorul său de responsabilitate. Sunteţi primii interesaţi, ca eficienţa acţiunilor noastre să fie maximă în fiecare localitate, pe fiecare segment social, în fiecare apariţie mediatică, la orice întîlnire sau contact cu alegătorii. Deaceea, trebuie să vă includeţi din start, activ şi disciplinat în realizarea programelor de lucru planificate şi asistate de Staff-ul Central de campanie. Este nevoie să cunoaştem şi să respectăm aceiaşi strategie, acelaşi mesaj şi aceleaşi angajamente. Avem un oponent perfid, dar bine organizat, care va utiliza împotriva noastră toate mijloacele posibile şi imposibile. Noi suntem datori să fim superiori. Să fim gata de orice, inclusiv de intimidări şi fraude din partea guvernanţilor. În acest caz, va trebui să reacţionăm prin manifestări masive şi atunci fiecare dintre noi va avea nevoie de cel puţin o sută de oameni, care să-l susţină în orice condiţii.

Suntem într-o campanie electorală fără precedent în tînărul nostru stat. Comuniştii au folosit democraţia pentru a veni la putere, dar au distrus-o după ce au venit. Ei îşi vor apăra interesele politice şi mai ales cele economico-financiare cu orice preţ. Fiţi gata pentru o luptă permanentă şi istovitoare. Şi, vreau să vă spun, că principalul nostru aliat în această luptă este electoratul, pe care vom reuşi să-l convingem. Oamenii trebuie să ştie, că noi le aducem lumina de la capătul tunelului — şansa lor de trăi bine într-o ţară europeană democratică. Blocul “Moldova Democrată” este această şansă. Să le spunem acest lucru permanent şi pretudindeni.

Ei trebuie să vadă în noi oamenii Soarelui.
Şi să voteze Soarele pe 6 martie!

Stimaţi colegi, vă urez forţă şi izbîndă pentru viitorul ţării noastre!
Iar acum — Gata! La muncă! Ţara ne aşteaptă!

Serviciul de presă al BMD