Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiBMD

Comunicat de presă al Blocului “Moldova Democrată”

|versiune pentru tipar| BMD, 24 ianuarie 2005
În Republica Moldova are loc fraudarea alegerilor, iar falsificarea lor se pregăteşte intens de către autorităţi, a apreciat dl Serafim Urechean, Liderul Blocului “Moldova Democrată” în cadrul întîlnirii sale cu Excelenţa sa, dl Bertrand de Crombrugghe, Ambasador al Belgiei la OSCE. Modul în care a fost stabilită data alegerilor, decizia Comisiei Electorale Centrale privind înregistrarea candidaţilor, ignorarea autorităţilor publice locale în procesul de formare a consiliilor electorale de circumscripţie, controlul asupra presei publice şi a celei private — iată doar cîteva domenii, în care încălcările sunt documentate.

Belgia se pregăteşte să preia Preşedinţia OSCE în 2006. Echipa diplomatului belgian a venit în Moldova pentru a se documenta, în special, privind starea democraţiei şi desfăşurarea procesului electoral, dar şi în ce priveşte perspectiva reglementării conflictului de pe Nistru. Bertrand de Crombrugghe s-a referit la Blocului “Moldova Democrată”, remarcîndu-l ca pe o platformă pentru dezvoltarea democraţiei în ţara noastră. El s-a interesat, în acest context, care sunt aspectele distincte ale politiciilor şi obiectivelor BMD pentru viitorul Moldovei.

Serafim Urechean l-a informat pe dl Bertrand de Crombrugghe, că situaţia ţării e gravă, iar alegerile parlamentare de la 6 martie sunt decisive pentru Moldova. “Nu avem dreptul să rămînem în continuare o insulă izolată pe continentul european”, a declarat Liderul BMD. Referitor la Programul electoral al Blocului, diplomatul OSCE a fost informat, că bazele lui au fost anunţate încă în vara anului 2004. Partidul Comuniştilor a ironizat pe seama obiectivelor noastre de ridicare a salariului mediu pînă la 250–300 de dolari pe lună, de integrare în Uniunea Europeană pînă în 2010. Acum, însă, a copiat aceste angajamente în propria platformă, fără a deţine şi programe de realizare a lor. Promisiunile actuale ale comuniştilor sunt nişte speculaţii preelectorale, care vor fi uitate după alegeri. Acest lucru îl dovedeşte comportamentul lor anterior, ignorarea recomandărilor Consiliului Europei şi divizarea periculoasă a societăţii pe criterii de favoritism politic, dar şi pe criteriu etnic.

În ce priveşte reglementarea conflictului de pe Nistru, dl Serafim Urechean a spus, că pot fi găsite soluţii paşnice, acceptabile pentru populaţia ambelor maluri şi realizate cu implicarea marilor actori regionali şi internaţionali. Bertrand de Crombrugghe l-a informat pe Liderul Blocului “Moldova Democrată” despre experienţa Belgiei în ingineria constituţională, care ar putea fi utilă pentru găsirea unei soluţii în estul Republicii Moldova. Serafim Urechean a apreciat înalt contribuţia OSCE la rezolvarea problemelor din Moldova, remarcînd, la încheierea discuţiei, că este nevoie de o implicare şi mai dinamică.

Centrul de presă al BMD