Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiBMD

Comunicat de presă al Blocului “Moldova Democrată”

|versiune pentru tipar| BMD, 24 ianuarie 2005
Astăzi după amiază reprezentanţii poliţiei au comis un abuz grosolan împotriva echipei, care instala autorizat în sectorul Botanica al capitalei un panou cu publicitatea electorală a Blocului “Moldova Democrată”. Forţele de ordine au intervenit înainte ca banerul să fie fixat pe construcţia metalică. Acest fapt dovedeşte caracterul planificat al acţiunilor de urmărire şi de blocare a activităţii legale de plasare a materialelor de agitaţie. Liderul BMD, dl Serafim Urechean, l-a informat astăzi pe reprezentantul Belgiei la OSCE despre mai multe abuzuri ale lucrătorilor de poliţie şi de securitate, pe care autorităţile îi trimit la întîlnirile cu alegătorii.

Cît priveşte echipa agenţiei de publicitate, contractată de BMD şi care avea toate autorizaţiile de rigoare, ea a fost reţinută şi dusă forţat la secţia de poliţie. Materialul publicitar, de asemenea, a fost preluat de poliţişti. Din cîte cunoaştem, s-au mai atestat cazuri de intervenţie abuzivă a forţelor de ordine împotriva firmelor comerciale, care pregăteau mostre de pelerine galbene pentru a le propune spre realizare Blocului “Moldova Democrată”. Incidentele repetate de acest gen constituie încălcări grave ale drepturilor concurenţilor electorali şi fac parte din seria de acţiuni ale autorităţilor, calificate drept fraudare a alegerilor parlamentare 2005.

Considerăm imperios necesar, ca responsabilii de buna desfăşurare a procesului electoral, organizaţiile civile şi monitorii internaţionali ai alegerilor parlamentare din Moldova să elucideze neîntîrziat aceste incidente. Partidul aflat la guvernare utilizează tot mai brutal instrumentele poliţieneşti, control absolut instituit asupra puterii şi resurselor de stat, împotriva Blocului “Moldova Democrată”. Deşi demonstrează frica în faţa BMD şi a eşecului electoral, aceste abuzuri ale actualelor autorităţi trebuie să fie oprite imediat, dacă nu se doreşte compromiterea alegerilor democratice încă pînă la data scrutinului de la 6 martie, 2005.

Centrul de presă al BMD