Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiBMD

Comunicat de presă al Blocului “Moldova Democrată”

|versiune pentru tipar| BMD, 25 ianuarie 2005
Departamentul Juridic al BMD a prezentat public dovezile acumulate privind fraudarea actualului proces electoral din Republica Moldova. În cadrul unei conferinţe de presă şeful acestui Departament şi reprezentantul BMD la Comisia Electorală Centrală, dl Nicolae Gîrbu, a acuzat de încălcări flagrante actualii guvernanţi, concurentul aflat la putere, unele instituţii media, şi chiar CEC. Blocul Moldova Democrată atacat prompt aceste cazuri prin sesizări, contestaţii, demersuri depuse la CEC, la Procuratură şi în Justiţie.

Intervenţiile experţilor BMD au produs deja efecte, ceea ce dovedeşte realitatea încălcărilor. Comisia Electorală Centrală a fost impusă să anuleze decizia sa cu privire la formarea Comisiei electorale municipale de circumscripţie nr. 1 Chişinău, adoptată prin depăşirea atribuţiilor de serviciu şi alte infracţiuni condamnabile penal. În acest context, juriştii BMD au cerut Procuraturii examinarea cazurilor şi tragerea la răspundere a dlor Vizant şi Cucu, reprezentanţi ai CEC. Au primit avertizări postul public TV Moldova 1 şi cel privat NIT, pentru promovarea Partidului Comuniştilor, căruia agitaţia neregulamentară i-a fost exclusă din volumul timpilor de antenă gratuiţi. Dl Gîrbu a menţionat şi prestaţia incorectă a posturilor Pro TV, Pervîi Canal şi a emisiunii de scandal a companiei interstatale MIR “Rezonans”, difuzată la acelaşi NIT. BMD va cere la CEC şi la Consiliul Coordonator al Audiovizualului sistarea programelor, care încalcă normele şi regulamentele de reflectare a campaniei.

Gravitatea încălcărilor comise de autorităţi a determinat BMD să creeze un Centru de asistenţă juridică a cetăţenilor. El va fi reprezentat de un jurist instruit în fiecare Staff raional şi municipal al Blocului. Deşi Secretarul General al Consiliului Europei a criticat aceste practici, intervenţiile poliţiei şi ale organelor de securitate devin tot mai sfidătoare: sunt monitorizate întîlnirile reprezentanţilor BMD cu electoratul, a fost blocată instalarea panourilor electorale ale Blocului la Chişinău, se pun interdicţii cetăţenilor de a se întîlni cu concurenţii electorali din opoziţie, oamenii simplu sunt ameninţaţi. După o etapă de hărţuire a opoziţiei, forţele coercitive controlate de puterea comunistă au trecut la intimidarea generală a populaţiei, ceea ce trădează instaurarea deschisă a dictaturii în Republica Moldova.

Odată ce autorităţile, responsabile de organizarea scrutinului, amplifică acţiunile lor antidemocratice, devine iminent riscul ca alegerile parlamentare din Moldova să fie considerate ca fraudate încă înainte de 6 martie, 2005. Pentru a preveni degradarea în continuare a situaţiei şi, în rezultat, falsificarea alegerilor, BMD consideră extrem de importantă venirea cît mai urgentă a observatorilor internaţionali în Moldova, precum şi activizarea organizaţiilor civile de monitorizare a campaniei, cum este Coaliţia 2005.

Centrul de Presă al BMD