Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiBMD

Adresare deschisă al Blocului “Moldova Democrată”

|versiune pentru tipar| BMD, 27 ianuarie 2005
Dlui Vladimir VORONIN, Preşedinte al Republicii Moldova
Dnei Eugenia OSTAPCIUC, Preşedinte al Parlamentului
Dlui Petru RĂILEANU, Preşedinte al Comisiei Electorale Centrale

Prin prezentul Vă solicit luarea unor măsuri de urgenţă pentru a elimina sursele ilegalităţilor comise în cadrul Comisiei Electorale Centrale şi a înlocui membrii ei compromişi cu membri noi, propuşi de opoziţia parlamentară, restabilind astfel minima reprezentativitate a autorităţii electorale supreme.

Hotărârea Curţii de Apel a Republicii Moldova din 26 ianuarie, curent, atestă grave ilegalităţi în procesul de asigurare a alegerilor libere şi corecte, sursa lor fiind membrii CEC, dnii Valentin Vizant şi Ion Cucu. Se poate constata, că deciziile neconforme cu legislaţia naţională, inclusiv, cu Codul Electoral, în ce priveşte formarea Consiliului electoral al circumscripţiei municipale nr. 1 Chişinău au fost posibile şi datorită lipsei de pluralism în componenţa CEC, în care opoziţia parlamentară nu a avut posibilitatea să propună vreun membru. Astfel, componenţa CEC, având în vedere şi efectele activităţii ei, poate fi considerată drept una, ce favorizează Partidul Comuniştilor în actualele alegeri.

Votul dat de alegători la precedentele alegeri parlamentare revine în proporţie de aproape 50 la sută altor partide decât cel de guvernământ. Acest fapt, precum şi spiritul normelor europene în domeniu, consacră dreptul părţii necomuniste a societăţii de a participa prin reprezentanţii săi politici la formarea CEC, ca şi a altor autorităţi autonome ale statului. Practica în cauză e aplicată la noi în anumite cazuri.

Dle Preşedinte Voronin! Dumneavoastră aţi publicat câteva iniţiative şi declaraţii, în care pretindeţi că partidul de guvernământ va garanta drepturile tuturor actorilor sociali şi politici în cadrul alegerilor parlamentare, precum şi desfăşurarea lor liberă şi corectă. Realităţile, însă, prezintă dovezi contrare şi tot mai îngrijorătoare, care pot conduce la compromiterea totală a alegerilor parlamentare. Ultimele evenimente, produse în cadrul şi în jurul CEC, impun măsuri operative şi responsabile în acest context. Partidul de guvernământ are şansa de a renunţa în ultima oră la practicile antidemocratice, la uzurparea puterii poporului şi la utilizarea avantajului de control absolut asupra puterii de stat.

Având în vedere că Preşedintele ţării şi Parlamentul sunt obligaţi să se autosesizeze pentru a revoca din cadrul CEC persoanele, care încalcă legislaţia electorală, vă solicit să aplicaţi aceste măsuri dlor Vizant şi Cucu şi să numiţi în locul lor două persoane la propunerea fracţiunilor parlamentare de opoziţie. Doar astfel se poate reda o minimă credibilitate actualei puteri în garantarea alegerilor corecte, dar şi în respectarea de către ea a întregii societăţi. Vă chem ca, măcar în acest moment de responsabilitate supremă, să puneţi destinul democratic al Moldovei mai presus de interesele unui singur partid.

Cu respect,
Serafim URECHEAN
Lider politic al Blocului electoral MOLDOVA DEMOCRATĂ