Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiBMD

Demers al Blocului “Moldova Democrată”

|versiune pentru tipar| BMD, 31 ianuarie 2005
Dlui Petru Railean
Preşedinte al Comisiei Electorale Centrale

Domnule Preşedinte!

Republica Moldova, potrivit art. 1 al Constituţiei, este un stat “suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, iar, potrivit art.10, are ca fundament “unitatea poporului” şi este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi".

Amintim aceste prevederi, constatând, că cetăţenilor Republicii Moldova din raioanele de est li se lezează unul dintre drepturile fundamentale — dreptul la vot garantat de art. 38 al Constituţiei Republicii Moldova, art. 21 al Declaraţiei Universale a drepturilor omului, la care statul nostru a aderat prin Hotărârea Parlamentului din 28 iulie, 1990, şi art. 25 al Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, în vigoare pentru Republica Moldova de la 26 aprilie, 1993.

Pe această bază, Blocul electoral “Moldova Democrată” cere Comisiei Electorale Centrale să creeze organe electorale în raioanele din stânga Nistrului pentru a asigura şi acolo cetăţenilor Republicii Moldova posibilitatea de a vota la 6 martie, 2005.

În cazul, în care vor lipsi condiţiile pentru exprimarea votului de către populaţia din raioanele de est, rezultatele alegerilor parlamentare vor fi considerate ca nereprezentând opţiunea întregului popor. Dacă admit excluderea acestei importante categorii de alegători, autorităţile Republicii Moldova vor aprofunda divizarea teritorială a ţării. Şi, dimpotrivă, efortul de a garanta acest drept va fi încă un pas spre soluţionarea diferendului nistrean.

Reintegrarea teritorial-administrativă a Republicii Moldova a fost declarată drept o direcţie prioritară pentru actuala guvernare. Considerăm, că deschiderea unor birouri de vot în zonele din stânga Nistrului va constutui un test al acestor declaraţii. Blocul electoral “Moldova Democrată” vă solicită, să cereţi autorităţilor aplicarea tuturor pârghiilor, inclusiv antrenarea comunităţii internaţionale, pentru a asigura cetăţenilor din raioanele de est posibilitatea de a-şi exercita dreptul de a vota la 6 martie, 2005.

Consiliul Coordonator Naţional al BMD

Consemnează dl Nicolae Gîrbu
Reprezentant în cadrul CEC al Blocului electoral “Moldova Democrată”