Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiBMD

Comunicat de presă al Blocului “Moldova Democrată”

|versiune pentru tipar| BMD, 4 februarie 2005
Guvernarea actuală din Moldova îşi trădează practicile sale duplicitare în campania pentru alegerile parlamentare din 6 martie, 2005. Această acuzaţie a fost reluată de Liderul Blocului electoral “Moldova Democrată”, dl Serafim Urechean, în cadrul întrevederii cu Ambasadorul SUA la OSCE, dl Stephan Minikes. Conducerea BMD a fost invitată de diplomatul american la un dineu, dat azi dimineată la reşedinţa Ambasadorului SUA din Chişinău. Dl Urechean a demonstrat duplicitatea autorităţilor prin faptul, că ele dau asigurări de corectitudine observatotilor străini, dar, în acelaşi timp, încălcă tot mai brutal drepturile omului în interiorul ţării.

Stephan Minikes s-a arătat îngrijorat de cu arestările şi hărţuiala, prin care cei aflaţi la conducere luptă împotriva concurenţilor electorali. Dar, şi mai mult, de angajarea poliţiei şi a birocraţiei administrative în intimidarea cetăţenilor, a alegătorilor simpli. Conducătorii Blocului Moldova Democrată au prezentat un şir de cazuri de intervenţie brutală a poliţiei şi a altor factori în timpul întîlnirilor cu alegătorii. Ambasadorul SUA la OSCE a remarcat, că se va monitoriza atent utilizarea resurselor administrative, de către concurentul, care controlează puterea de stat.

Abuzurile comise de putere în mass media şi inegalitatea accesului la presă a fost o altă problemă discutată. Diplomatul american a menţionat, că autoexcluderea posturilor Pro TV, Pervâi Kanal şi a altora din procesul de reflectare a alegerilor pune mari semne de întrebare. Cu atât mai mult, cu cât aceste canale prezintă sub diferite forme concurenţii de pe lista partidului de guvernământ. Mediile de informare sunt lipsite de dreptul de a se izola de procesele social politice ale statului şi trebuie să fie corecte, s-a menţionat la întâlnirea Conducerii BMD cu dl Ambasador Minikes.

Dl Stephan Minikes a ascultat cu interes informaţiile referitoare la modul, în care decurge campania pentru alegerile parlamentare din Moldova, şi aprecierile date de Liderul BMD, dl Serafim Urechean. După întâlnirea cu conducătorii Blocului “Moldova Democrată” Ambasadorul SUA la OSCE avea programate întrevederile cu conducerea statului.

Centrul de Presă al BMD