Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiBMD

Apel al Blocului electoral “Moldova Democrată” la solidarizarea forţelor democratice din Republica Moldova

|versiune pentru tipar| BMD, 15 februarie 2005
Blocul electoral “Moldova Democrată” lansează prezentul apel întregii societăţi moldoveneşti şi organizaţiilor ei reprezentative cu singurul scop de solidarizare pentru apărarea normelor democratice şi a standardelor electorale în Republica Moldova.

Este deja fixat modul inechitabil şi antidemocratic, în care autorităţile din Moldova desfăşoară campania pentru alegerile parlamentare de la 6 martie, 2005. Atacurile Partidului Comuniştilor asupra societăţii civile şi a susţinătorilor ei demonstrează, că actuala guvernare este pe punctul de a compromite definitiv viitorul european şi democratic al Moldovei. Această apreciere e confirmată şi prin lipsa unor reacţii oficiale adecvate la poziţiile exprimate de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

Atitudinea refractară a autorităţilor, controlate de comunişti, faţă de multiplele sesizări ale societăţii civile, ale concurenţilor electorali şi ale observatorilor internaţionali denotă refuzul de a remedia încălcarea normelor electorale şi, în consecinţă, faptul că actualele alegeri sunt deja trucate şi lipsite de esenţa lor democratică. Astfel, se poate pune în pericol semnarea Planului comun de acţiuni Moldova-UE, prevăzută pentru 22 februarie, curent. Comuniştii se arată a fi gata să sacrifice interesul naţional în pornirea egoistă de a câştiga alegerile cu orice preţ, inclusiv, prin fraudarea lor.

Considerăm, că asemenea riscuri sunt inadmisibile pentru societatea moldovenească. Blocul electoral “Moldova Democrată” cheamă toate forţele constructive să se solidarizeze în apărarea valorilor democratice şi a şanselor de viitor ale ţării. Considerăm drept o obligaţie cetăţenească a fiecăruia, să se opună menţinerii în continuare a Moldovei în zona totalitarismului şi excluderii noastre din procesul de integrare europeană.

Încălcarea şi ignorarea drepturilor omului, care stau la baza alegerii libere a propriului destin şi a viitorului ţării, cere măsuri de remediere imediate, printre care BMD propune:

  1. Efectuarea consultărilor atât între principalii concurenţi electorali, cât şi între principalii exponenţi ai societăţii civile pentru da aprecieri solidare şi tranşante, în ce priveşte corectitudinea de până acum a procesului electoral din Moldova;
  2. Elaborarea în comun, pe baza standardelor europene, a unor cerinţe rezonabile de compensare a prejudiciilor aduse concurenţilor şi simplilor cetăţeni în cadrul actualei campanii electorale, precum şi de readucere a campaniei în albia normelor democratice;
  3. Examinarea soluţiei de a condiţiona continuarea procesului electoral din Moldova prin racordarea lui urgentă la cadrul legal şi standardele democratice, precum şi examinarea măsurilor ce se vor impune, dacă autorităţile responsabile vor continua să-şi ignoreze obligaţiile.

CCN al Blocului “Moldova Democrată”