Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiBMD

Comunicat de presă al Blocului “Moldova Democrată”

|versiune pentru tipar| BMD, 15 februarie 2005
În cadrul conferinţei de presă de astăzi Blocul electoral “Moldova Democrată” a lansat un apel la solidarizarea tuturor forţelor democratice din ţară în apărarea normelor democratice şi a standardelşor electorale în Republica Moldova. Există suficiente dovezi, că actuala campanie electorală se desfăşoară incorect şi inegal, cu abuzuri din partea autorităţilor centrale, a declarat Liderul politic al BMD, dl Serafim Urechean. El a accentuat, că acest lucru supune Republica Moldova riscului de a fi exclusă din comunitatea democratică a Europei, cu toate consecinţele de rigoare.

BMD a acuzat partidul de guvernământ, că, în loc să corecteze încălcările sesizate în cadrul monitorizărilor independente, el atacă concurenţii electorali, societatea civilă şi susţinătorii ei. Refuzul de a remedia gravele abateri de la standardele democratice poate pune în pericol semnarea Planului comun de acţiuni Moldova-UE, prevăzută pentru 22 februarie, curent. În apel se arată, că asemenea riscuri sunt inadmisibile pentru societatea moldovenească. Blocul electoral “Moldova Democrată” propune concurenţilor electorali şi societăţii civile să iniţieze consultări pentru a aprecia tranşant corectitudinea campaniei electorale, pentru a defini posibelele soluţii de reparare a prejudiciilor aduse prin încălcarea standardelor electorale şi pentru a elabora în comun măsurile necesare în caz, dacă autorităţile vor continua să-şi ignoreze obligaţiile.

Dl Serafim Urechean a argumentat motivaţia apelului prin caracterul incompetent şi corupt al actualei puteri. El a oferit mai multe dovezi, printre care şi înregistrările de la o conferinţă recentă, în care 24 de judecători declară, că li s-au cerut mite pentru confirmarea lor în funcţie de către şeful statului. Anume dovezile pe care le deţin în privinţa afacerilor dubioase ale comuniştilor şi a pierderilor cauzate ţării de actuala guvernare l-au determinat pe Voronin să fugă de dezbaterile publice directe, la care l-am chemat, a spus dl Urechean. Liderul politic al BMD a apreciat, că după dezvăluirile şocante ale judecătorilor actuala conducere a ţării pierde orice credibilitate, în ce priveşte orientarea sa pro-europeană.

În aceiaşi conferinţă de presă a fost prezentat Proiectul 2010 — conceptul BMD privind viitorul program de integrare europeană a ţării. Asupra acestui proiect deja se lucrează, pentru că Moldova a pierdut 4 ani şi acum nu mai este nici o zi de pierdut. Esenţa proiectului BMD de integrare europeană constă în schimbarea şi modernizarea ţării, în primul rând a guvernării, precum şi în axarea tuturor reformelor de după 6 martie, 2005, pe standardele europene. Moldova va putea aplica modelele ţărilor din estul Europei, care au avansat pe această cale, odată cu venirea unui guvern democratic la conducerea ţării, s-a declrat în cadrul conferinţei.

Centrul de Presă al BMD