Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiBMD

Declaraţia Blocului “Moldova Democrată”

|versiune pentru tipar| BMD, 21 februarie 2005
Blocul electoral “Moldova Democrată” atenţionează cetăţenii ţării, că actuala guvernare conduce Republica Moldova spre o blocadă internaţională totală. Semnele de fraudare a alegerilor din 6 martie de către partidul aflat la putere atrag tot mai multe avertismente din partea ţărilor Uniunii Europene şi ale Statelor Unite ale Americii. Iar politica vis-a-vis de Rusia au determinat reacţii foarte dure din partea Dumei de Stat. În timp ce Occidentul atenţionează Chişinăul, că alegerile incorecte vor fi considerate nevalabile, Moscova examinează posibilitatea de a introduce restricţii de circulaţie a mărfurilor şi cetăţenilor moldovani. Astfel, se confirmă aprecierile date de BMD politicii incompetente şi iresponsabile, promovate în ultimii patru ani de comunişti pe plan intern şi extern.

Pe plan intern, actuala guvernare s-a remarcat prin comunizarea societăţii civile şi subminarea organizaţiilor independente. Comuniştii au uzurpat puterea de stat şi au distrus instituţiile democratice din Moldova. În aceste condiţii, pentru prima dată în istoria Moldovei independente, s-a constatat un regres în calitatea alegerilor locale din 2003. Iar actualele alegeri parlamentare demonstrează că sutuaţia a degenerat şi mai mult. Guvernanţii au atacat organizaţiile societăţii civile, pentru că acestea scot în vileag abaterile de la normele democratice şi încălcarea drepturilor omului. Aceste acţiuni îngrijorează şi Vestul, şi Estul.

Pe plan extern, relaţiile internaţionale ale Moldovei conduse de comunişti s-au caracterizat prin atacuri permanente în adresa ţărilor vecine şi a partenerilor strategici. Amintim doar câteva: sfidarea de către preşedintele Voronin a organismelor financiar-bancare internaţionale, a Uniunii Europene şi a NATO, şantajarea Ucrainei cu blocarea accesului ei în Organizaţia Mondială a Comerţului, învinuirea României de politici expansioniste. Gesturile recente în adresa Federaţiei Ruse continuă şirul unei politici externe dezechilibrate. Ca rezultat Moldova a pierdut sprijinul financiar internaţional, facilităţile în relaţiile comerciale şi socio-culturale cu Ucraina şi România, iar acum e ameninţată cu introducerea vizelor de către Federaţia Rusă.

Blocul “Moldova Democrată” a accentuat în repetate rânduri, că perspectiva Moldovei este integrarea europeană, însoţită de dezvoltarea relaţiilor strânse cu ţările vecine, România şi Ucraina, şi cu partenerii noştri strategici, Rusia şi SUA. Acest deziderat va deveni real odată cu vicoria BMD la alegerile de pe 6 martie, 2005, care va elimina problemele create de comunişti în relaţiile Moldovei atât cu Estul, cât şi cu Vestul.

Consiliul Coordonator Naţional al BMD