Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiBMD

Declaraţia Blocului “Moldova Democrată”

|versiune pentru tipar| BMD, 26 februarie 2005
Recentele dezvaluiri din ziarul Komsomoliskaia Pravda ale lui Grigorii Karamalak developează legăturile vechi ale acestuia cu Preşedintele Voronin. Inclusiv, aşa-numitul “Bulgaru” aminteşte suportul acordat Partidului Comuniştilor la alegerile din 2001: cinci sute de mii de dolari cash şi asistenţă logistică masivă. Aceste acuzaţii denotă implicarea comuniştilor în coruperea business-ului cu scopuri politice.

Încercarile lui Voronin şi a unor candidaţi comunişti de a compromite congresul moldovenilor din Rusia, asociindu-l cu Karamalak, sunt fariseice pe fundalul publicaţiei din ziarul moscovit. De fapt, anume regimul actual a amplificat corupţia în Republica Moldova, i-a plasat în afaceri profitabile pe Mişin, Şoşev, Dimitrov şi pe alţi oameni de-ai săi. Mai mult, aceştea şi alţi concurenţi de afaceri au fost presaţi, sau chiar eliminaţi, pentru a ceda activele în folosul lui Oleg Voronin. Vom remarca şi recentele articole de presă despre fiica Preşedintelui, care spală bani printr-o schemă de colaborare a clinicii sale cu institutul de neurochirurgie, condus de propriul socru. Corupţia, şantajul şi protecţionismul: sunt metodele clanului de estorcare a banilor de la populaţie, de la buget, de la instituţiile de stat şi de la oamenii de afaceri. Blocul “Moldova Democrată” se angajează să scoată la lumină schemele, prin care clanurile puterii au furat patru ani de zile cetăţenii, amăgindu-i cu mici adaosuri la pensii şi salarii.

Pentru a-şi spăla imaginea compromisă, Partidul Comuniştilor a inclus în lista sa de candidaţi o serie de oameni neasociaţi cu ideologia şi afacerile puterii. Implicaţi în campania electorală a comuniştilor, aceşti tehnocraţi şi profesionişti îşi riscă viitorul propriu şi pe cel al ţării. Ei mai au o singură şansă de a-şi salva reputaţia şi perspectivele — să abandoneze în ultima oră gruparea antidemocratică şi antinaţională, controlată de clanul Voronin. Actuala guvernare supune Moldova riscului de a suporta presiuni externe. BMD cheamă candidaţii, capabili să înţeleagă acest pericol şi care au simţul responsabilităţii în faţa propriului popor, să se retragă din lista electorală a partidului de guvernământ.

În ce-l priveşte pe actualul preşedinte comunist, el este obligat să demonstreze inconsistenţa declaraţiilor lui Grigorii Karamalak. Iar, dacă îi lipsesc argumentele, aşa cum s-a dovedit în multiple alte cazuri, când i s-au adus acuzaţii publice, soluţia onorabilă este să demisioneze.

Centrul de presă al BMD