Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiBMD

Alegerile parlamentare: testul democraţiei în Moldova

|versiune pentru tipar| BMD, 3 martie 2005
Se apropie de final campania pentru alegerile parlamentare. Rezultatele ei şi întreaga situaţie vor clarifica-o cetăţenii, care vor putea vota la 6 martie, 2005, dar şi concluziile observatorilor.

Această campanie de două luni a exprimat esenţa guvernării comuniste. Cum a fost condusă ţara toţi patru ani — aşa s-a desfăşurat şi campania electorală:

Campania în sine este un act de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. Pe baza dovezilor acumulate, vicepreşedintele BMD, dl Dumitru Braghiş, în calitate de deputat a sesizat Curtea Constituţională, cerând examinarea încălcărilor comise de puterea actuală şi aprecierea legalităţii alegerilor. În pofida acestor condiţii, opoziţia a depus eforturi mari pentru a răzbate spre alegători. BMD a avut cea mai activă campanie, a fost cea mai puternică opoziţie a comuniştilor.

În primul rând, am organizat o activitate masivă şi energică în teritoriu. Activitatea politică a blocului a pornit chiar de la formarea lui, am avut echipe în toate localităţile republicii, grupuri de agitatori în raza fiecărei secţii de votare. Totalul activului nostru numără cca 20 de mii de agitatori. Am folosit toate formele de comunicare cu alegătorii. Dar cele mai importante au fost întâlnirile directe cu oamenii. Anume în cadrul lor a apărut ideea Contractului cu alegătorii. Peste 200 de mii de contracte au fost semnate de oameni.

Repet, am avut o campanie foarte energică în teritoriu. În acest fel, am găsit o susţinere mare din partea cetăţenilor. După datele sociologilor competenţi, către 20 februarie forţele opoziţiei, împreună, au depăşit nivelul de popularitate a puterii.

De aceea, avem toată încrederea, că vom câştiga aceste alegeri, dacă ele nu vor fi falsificate masiv. Pentru siguranţă, şi BMD va face numărătoarea paralelă a rezultatelor votării.

Frica în faţa înfrângerii a întunecat raţiunea guvernanţilor şi acest lucru se vede din acţiunile lor — tehnologii murdare şi provocări în loc de competiţie civilizată şi deschisă.

L-am chemat de mai multe ori, pe diferite căi, pe Voronin la dezbateri directe. Dar el a fugit de confruntarea deschisă. A preferat acuzaţiile iresponsabile, şantajul cu aplicarea organelor de forţă. L-am chemat în judecată, dar s-a ascuns după imunitatea prezidenţială. Să-l judece poporul la 6 martie. Sunt convins, că sentinţa morală va fi pe potriva acţiunilor lui.

Votul liber, masiv şi exprimat fără frică va fi cea mai bună pedeapsă pentru guvernarea antidemocratică, care pleacă. Este clar, că în rezultatul campaniei va avea loc schimbarea guvernării în ţară. Pentru noi, cel mai important este, ca această schimbare să se producă în condiţii democratice şi paşnice.

Sunt sigur, că votului alegătorilor şi aprecierea juridică a alegerilor la nivel naţional şi internaţional, vor conduce, inevitabil, spre victoria democraţiei.