Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiPCRM

Declaraţia fracţiunii comuniştilor din Consiliul Municipal Chişinău

|versiune pentru tipar| PCRM, 17 ianuarie 2005
Stimaţi concetăţeni! Aleşi de dumneavoastră în componenţa Consiliului Municipal în luna mai a anului 2003, noi muncim cu toată dorinţa şi responsabilitatea asupra traducerii în viaţă a poruncilor şi propunerilor dumneavoastră privind îmbunătăţirea vieţii în casa noastră comună — municipiul Chişinău. Multe am reuşit să facem, dar şi mai multe urmează să realizăm.

În prezent, transformări pozitive de proporţii au loc în toate sferele activităţii vitale a ţării noastre. Succesul este obţinut pe seama activităţii solidare, coordonate a tuturor structurilor puterii — de stat şi locală, legislativă şi executivă, a primarilor localităţilor şi a aleşilor poporului.

Pe acest fundal, atitudinea organelor municipale chişinăuiene faţă de programul de renaştere a ţării nu contribuie la o activitate rodnică şi deseori aduce daune cauzei comune, în timpul ce s-a scurs, consilierii comunişti au pregătit şi au propus spre executare multe hotărîri folositoare şi eficiente, care să contribuie la îmbunătăţirea vieţii orăşenilor. Dar o mare parte a lor au rămas nesolicitate şi nerealizate. Vina pentru aceasta noi o punem pe seama primarului general al municipiului Serafim Urechean. În temei, din vina lui Chişinăul nici pînă acum nu are un plan general modern de dezvoltare şi îşi pierde mereu aspectul de oraş-capitală. Fondul locativ se uzează, iar lucrările de reparaţie necesare nu se efectuează în volumul cuvenit. Dezvoltarea gospodăriei de transport şi de drumuri este lăsată în voia soartei şi nu corespunde cerinţelor timpului. Starea aprovizionării cu căldură şi apă e aproape catastrofală. Situaţia ecologică se înrăutăţeşte îngrozitor. Multe direcţii importante de dezvoltare a gospodăriei orăşeneşti — comerţul, transportul în comun, gospodăria comunală, utilizarea deşeurilor menajere şi industriale — nu sînt asigurate cu programe complexe de lungă durată şi cu perspectivă, de aceea ele nici nu se dezvoltă în modul cuvenit.

În perioada de după alegerile locale precedente primarul municipiului, practic, s-a eschivat de la problemele gospodăriei orăşeneşti, principalul timp el îl acordă luptei politice cu conducerea ţării, conducînd personal o formaţiune politică, făcînd abuz de călătorii peste hotare.

Şedinţele Consiliului Municipal, consfătuirile operative ale aparatului primăriei se transformă în show-uri politice, împingînd problemele oraşului pe planul doi. Este inadmisibilă atragerea în reglările de conturi politice a colaboratorilor organelor locale ale puterii, a reprezentanţilor diferitelor formaţiuni obşteşti, ai instituţiilor de învăţămînt. Primarul general, care, conform legii, poartă răspundere de asigurarea ordinei publice în municipiu; el însuşi iniţiază sau sprijină încordarea în societate. Deosebit de distructivă este influenţa şefului puterii executive municipale asupra activităţii Consiliului Municipal. Calitatea hotărîrilor pregătite pentru a fi adoptate nu rezistă nici unei critici, în procesul discutării lor, consilierii sînt învinuiţi, intimidaţi, iar uneori chiar şi insultat. Hotărîrile adoptate nu se aduc la cunoştinţa nici a orăşenilor, nici a consilierilor, ceea ce creează posibilitatea denaturării şi falsificării lor.

Acum primarul şi acoliţii lui încearcă să politizeze hotărîrea adoptată de Consiliu privind legalizarea drepturilor la loturile de pămînt de pe lingă casele de locuit, precum şi la cele pe care se află întreprinderile şi care, în conformitate cu legea, urmează să aparţină lor. Totodată, ei se străduiesc să apere şi să îndreptăţească acţiunile lucrătorilor primăriei, care au comis mai înainte abuzuri pasibile de pedeapsă penală şi au adus statului prejudicii ca rezultat al vînzării nelegitime a noi 600 de loturi de pămînt.

Hotătîrile cu privire la legalizarea drepturilor asupra loturilor, în conformitate cu o hotărîre a Guvernului, ar fi trebuit să fie demult adoptate, dar au fost tărăgănate în mod conştient de către colaboratorii primăriei. Cauza e una — corupţia. Mulţi oameni nu au avut cu ce le plăti, ca rezultat — hotărîrile privind problemele lor nu au fost puse în discuţie la şedinţele Consiliului pe parcursul unui şir întreg de ani. Hotărîrile adoptate legitim de Consiliu, pregătite de organele cadastrale, protejaţii dlui Urechean încearcă din nou să le folosească în scopuri de politizare, pentru a ieşi basma curată, de a pune responsabilitatea personală pe umerii consilierilor, în scopul de a obţine cel puţin careva puncte la viitoarele alegeri parlamentare.

Conştientizînd responsabilitatea lor în faţa alegătorilor, consilierii municipali, aleşi pe listele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, sînt nevoiţi să constate că Consiliul Municipal Chişinău în starea lui actuală nu reflectă necesităţile orăşenilor şi nu este capabil să influenţeze radical situaţia ce s-a creat în oraş. Primarul municipiului Serafim Urechean demult s-a autoînlăturat de la îndeplinirea obligaţiunilor puse pe seama lui de lege şi nu se poate afla în această funcţie.

Călăuzindu-se de interesele locuitorilor municipiului, în baza legislaţiei Republicii Moldova, consilierii fracţiunii PCRM din Consiliul Municipal Chişinău anunţă formarea unui grup de iniţiativă pentru pregătirea şi desfăşurarea unui referendum local privind dizolvarea Consiliului Municipal în funcţiune şi revocarea primarului general. Noi propunem primarului municipiului dlui Urechean să-şi dea de bună voie demisia în scopul menţinerii în oraş a unei situaţii calme.

Pentru desfăşurarea unor noi alegeri, consilierii comunişti se obligă să-şi îndeplinească în deplină măsură obligaţiunile prevăzute de lege.

Consilierii fracţiunii PCRM din Consiliul Municipal Chişinău

/Comunistul, nr.4, 19 ianuarie 2005/