Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiPCRM

Scrisoare deschisă Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte “Coaliţia 2005”

|versiune pentru tipar| PCRM, 9 februarie 2005
Pe data de 3 februarie 2005 PCRM s-a adresat cu un Demers Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte — Coaliţia 2005 în care au fost prezentate mai multe cazuri de neelucidare de către sus-numită Coaliţie a încălcărilor legislaţiei electorale. Prin acelaşi demers PCRM a rugat să fie comentate aceste omiteri, care trezesc anumite suspiciuni şi neîncredere.

Cu părere de rău, nimeni atît din conducerea Coaliţiei-2005, cât şi altcineva din reprezentanţi ai 152 de ONG, care cum s-a declarat fac parte din această coaliţie, nu a găsit timp pentru răspuns.

Astfel, suntem nevoiţi să explicăm cauzele unor neelucidări de fapte, care au avut loc în rapoartele acestei “uniuni benevole de organizaţii neguvernamentale”.

Urmărind istoricul creării Coaliţiei-2005 trebuie să menţionăm, că iniţial în conformitate cu scopurile formulate în Strategie 2004–2005, coaliţia civică pentru alegeri libere şi corecte avea misiunea de a contribui la desfăşurarea unor alegeri libere, corecte, transparente şi democratice în Parlamentul Republicii Moldova.

Însă, în pofida unor intenţii obiective lăudabile, suntem nevoiţi să constatăm, cu regret, că acestea nu se realizează. Dimpotrivă, acţiunile şi concluziile Coaliţiei 2005 dau dovadă de nivelul scăzut de observare şi analiză a procesului preelectoral, rezultatele finale fiind unilaterale, subiective şi părtinitoare.

Această concluzie derivă din analiza obiectivă a comentariilor şi concluziilor Coaliţiei-2005 expuse în rapoartele date recent publicităţii. Am constatat, că majoritatea presupuselor încălcări (circa 90%) sînt invocate concurentului electoral PCRM, iar gravele încălcări ale celorlalţi concurenţi electorali continuă să fie intenţionat ignorate de Coaliţia 2005, în pofida faptului că în demersul său către Coaliţie-2005, PCRM a atras atenţia asupra acestui factor negativ.

Ţinem să menţionăm, că pînă în prezent PCRM a înaintat Comisiei Electorale Centrale peste 60 de sesizări privind încălcările grave ale Codului electoral, comise de concurenţii electorali Blocul electoral “Moldova Democrată” şi Partidul Social Democrat din Moldova. Aceşti concurenţi, plasează sistematic materiale electorale în mijloacele de informare în masă cu încălcarea flagrantă a art. 38 alin. (6) din Codul electoral şi pct. 9 din Regulamentul Comisiei Electorale Centrale privind reflectarea campaniei electorale pentru alegerea Parlamentului în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova.

În prezent, încălcările grave ale dispoziţiilor art. 38 alin. (6), art. 47 alin. (5) al Codului electoral continuă sistematic.

Considerăm că caracterul subiectiv şi părtinitor al monitorizării efectuate de către Coaliţia-2005 se confirmă, fără îndoială, prin simpla analiză a componenţei conducerii Coaliţiei.

Astfel, putem observa următoarele:

În asemenea condiţii PCRM concluzionează că principiul neangăjării politice este unul impropriu Coaliţiei-2005, iar partizanatul politic devine unul din obiectivele primordiale ale acesteia.

La momentul actual, PCRM nu poate accepta Coaliţia 2005 în altă ipostază decît o filială tenebră şi protecţionistă a unor concurenţi electorali, încălcările flagrante ale cărora sînt intenţionat ignorate de către această organizaţie.

Considerăm deloc întîmplător faptul că a rămas neobservată de către Coaliţia-2005 şi Declaraţia Blocului electoral Moldova Democrată din 3 februarie 2005 prin care un şir de personalităţi publice, reprezentanţi ai organelor de drept sînt ameninţaţi direct cu răfuială după alegerile parlamentare din 6 martie 2005. Prin această declaraţie este sfidată însăşi Constituţia, potrivit căreia nici o persoană, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu.

În acest context, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova se consideră în drept de a informa finanţatorii externi ai activităţii Coaliţiei-2005: Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Agenţia Suedeză pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare (SIDA), Fundaţia Eurasia, Ambasada Statelor Unite la Chişinau şi Institutul Democratic Naţional (NDI), Ambasada Olandei întrucît conform Codului electoral (art.36) este interzisă subvenţionarea din străinătate directă sau indirectă a campaniilor electorale ale concurenţilor electorali de către alte state, instituţii şi organizaţii străine, internaţionale şi mixte.

Luînd în consideraţie partizanatul politic făţiş al Coaliţiei-2005 în favoarea BMD — formaţiune favorizată de regimul separatist de la Tiraspol — ne expimăm sincerul regret pentru faptul că sursele financiare externe prevăzute iniţial pentru promovarea democraţiei spre Est sînt îndreptate indirect pentru susţinerea regimului dictatorial şi antipopular de la Tiraspol.

Ne rezervăm dreptul de a insista pe lîngă organele de resort ca sumele primite din exterior de către Coaliţia-2005 să fie confiscate şi să se facă venit la buget, astfel cum prevede Codul electoral.

Victor Stepaniuc,
secretar CC al PCRM

Scrisoarea a fost expediată: