Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiPPCD

Sesizare privind controlul constitutionalitatii unor prevederi ale hotarârii Parlamentului Republicii Moldova nr. 444-XV din 24 decembrie 2004 privind stabilirea datei pentru alegerea Parlamentului

|versiune pentru tipar| PPCD, 4 ianuarie 2005
La 24 decembrie 2004 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat hotarârea nr. 444-XV privind stabilirea datei pentru alegerea Parlamentului. În conformitate cu articolul 1 din hotarârea enuntata, data desfasurarii alegerilor Parlamentului a fost stabilita la 06 martie 2005. În conformitate cu articolul 2 din hotarârea în speta, aceasta intra în vigoare la data adoptarii.

Consideram articolul 2 al hotarârii respective neconstitutional din urmatoarele considerente:

Constitutia abiliteaza Parlamentul cu dreptul de a adopta hotarâri. Hotarârile adoptate de Parlament se divizeaza în hotarâri adoptate în conformitate cu dispozitiile articolul 74 alineatul (2) din Constitutie si hotarâri privind organizarea activitatii sale interne. Procedura de adoptare a hotarârilor Parlamentului este prevazuta de Constitutie si Regulamentul Parlamentului, adoptat prin Legea nr. 797-XIII din 2 aprilie 1996 “Cu privire la adoptarea Regulamentului Parlamentului” (cu modificarile si completarile ulterioare).

Hotarârea Parlamentului nr. 444-XV a fost adoptata în conformitate cu procedura prevazuta de articolul 74 alineatul (2) din Constitutie. Hotarârea contine dispozitii obligatorii privind stabilirea datei pentru alegerea Parlamentului, atributie pusa în competenta Parlamentului prin articolele 61 si 66 din Constitutie, precum si în baza Codului electoral.

În consens cu conditiile enuntate de articolul 74 alineatul (2) din Constitutie, asa cum acestea au fost interpretate de Curtea Constitutionala prin Hotarârea nr. 32 din 29 octombrie 1998 privind interpretarea articolului 76 din Constitutia Republicii Moldova “Intrarea în vigoare a legii”, dispozitiile constitutionale privind intrarea în vigoare a legilor se extind si asupra procedurii de publicare si intrare în vigoare a hotarârilor Parlamentului în probleme ce tin de competenta sa.

Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra acestei probleme de drept într-o serie de hotarâri (nr. 4 din 4 februarie 1999 si nr. 20 din 29 aprilie 1999).

Potrivit art. 76 din Constitutie, legile se publica în “Monitorul Oficial al Republicii Moldova” si intra în vigoare la data publicarii sau la data prevazuta în textul lor.

În baza acestei dispozitii constitutionale, legiuitorul, în Legea nr. 173-XIII din 6 iulie 1994 “Privind modul de publicare si intrare în vigoare a actelor oficiale” (cu modificarile si completarile ulterioare), a stabilit regulile generale pentru intrarea în vigoare a actelor.

În conformitate cu articolul 1 alineatul (4) din Legea enuntata, hotarârile Parlamentului intra în vigoare:

Actele oficiale ce intra în vigoare la data prevazuta în textul actului respectiv se publica în “Monitorul Oficial al Republicii Moldova” în termen de 10 zile de la data adoptarii.

Nepublicarea hotarârii Parlamentului atrage dupa sine inexistenta ei. Astfel, având în vedere normele constitutionale, se poate constata ca articolul 2 din Hotarârea Parlamentului nr. 444-XV din 24 decembrie 2004 privind stabilirea datei pentru alegerea Parlamentului, potrivit caruia hotarârea intra în vigoare la data adoptarii, contravine articolului 76 din Constitutie.

Pornind de la cele expuse, în baza articolului 135, alineatul (1), litera a) din Constitutia Republicii Moldova, a articolul 4, alineatul (1), litera a) al Legii cu privire la Curtea Constitutionala si a articolului 4, alineatul (1), litera a) al Codului jurisdictiei constitutionale, rugam Curtea Constitutionala a Republicii Moldova sa exercite controlul constitutionalitatii si sa recunoasca neconstitutional articolul 2 din hotarârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 444-XV din 24 decembrie 2004 privind stabilirea datei pentru alegerea Parlamentului, deoarece el contravine prevederilor continute în articolul 76 din Constitutia Republicii Moldova.

Avand in vedere faptul ca în speta este vorba de stabilirea datei alegerilor Parlamentului Republicii Moldova, precum si termenul redus pâna la organizarea acestor alegeri, solicitam examinarea prezentei sesizari în ordine de urgenta.

Cu respect,