Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiPPCD

Comunicat de presă al Partidului Popular Creştin Democrat

|versiune pentru tipar| PPCD, 21 februarie 2005
Campania electorala 2005 în Republica Moldova a intrat pe ultima suta de metri. Fraudata din momentul demararii ei, aceasta campanie este dominata de abuzuri si ilegalitati ale regimului Voronin, operate de acesta inclusiv prin intermediul institutiilor mass-media pe care Presedintele comunist le controleaza personal.

În ultimele zile au luat amploare actiunile de denigrare a Partidului Popular Crestin Democrat. În acest scop au fost lansate în campania electorala, pe cheltuiala si la îndemnul guvernantilor, câteva partide mici si candidati independenti. Misiunea acestora este stirbirea imaginii Partidului Popular Crestin Democrat si a liderilor sai în perspectiva alegerilor din 6 martie 2005.

Amintim ca si în anul 2001 Partidul Popular Crestin Democrat a fost tinta unor lovituri la fel de murdare. La începutul acelei campanii electorale presedintelui PPCD i-a fost fabricata, în stil kaghebist, o fisa de agent al securitatii, aceasta fiind difuzata prin intermediul presei de toate culorile, a radioului si a televiziunii, ca apoi, cu patru zile înainte de ziua votarii, sa fie difuzata la toate posturile de televiziune o creatiune abjecta, “Opriti-l pe Iuda”. Repetata de nenumarate ori, zilnic, în ore de maxima audienta, acea diversiune a jucat rolul unei arme a terorismului mediatic, înjumatatind rezultatul final al PPCD.

Si în aceasta campanie, atât PPCD, cât si presedintele Iurie Rosca sunt tinta unor lovituri la fel de infame. Terorismul psihologic al regimului Voronin a degenerat si de aceasta data într-o farsa josnica, întitulata “Opriti extremismul”. Acest material denigrator la adresa PPCD si a liderului sau a fost pregatit în birourile Presedintiei Republicii Moldova si a fost difuzat la postul institutiei publice nationale a audiovizualului Compania “Teleradio-Moldova” pe 20 februarie curent, între orele 19.50 si 20.00, la rubrica “Tribuna Electorala”, în timpii de antena gratuiti oferiti candidatilor independenti Tudor Tataru (nr. 17 în buletinul de vot), Silvia Chirilov (nr. 6 în buletinul de vot), Alexandru Busmachiu (nr. 9 în buletinul de vot), Matei Stefan (nr. 12 în buletinul de vot).

Acesti patru candidati independenti au acceptat sa ofere timpii lor de antena pentru calomnierea PPCD si al liderului sau dupa întrevederele pe care le-au avut cu un consilier al Presedintelui Voronin. Cunoastem faptul ca pe 18 februarie, imediat dupa calificarea drept “anemica” a actualei campanii electorale, în cadrul unei sedinte la Presedintele Republicii Moldova cu participarea consilierilor Presedintelui Voronin si a Secretarului Consiliului Suprem de Securitate, Vladimir Voronin a dat indicatii clare ca în perioada ramasa pâna la sfârsitul campaniei sa fie difuzate în mass-media controlata de comunisti tot setul de materiale compromitatoare si denigratoare la adresa opozitiei crestin dermocrate. Secretarului Consiliului Suprem de Securitate i s-a ordonat sa aplice actiuni concrete menite sa bestializeze imaginea PPCD si a liderului acestuia, Iurie Rosca.

Atentionam opinia publica, mass-media, misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova si Comisia Electorala Centrala ca practica terorismului mediatic promovata de putere si satelitii ei electorali este îndreptata atât contra PPCD, cât si contra tuturor cetatenilor Republicii Moldova si este un exemplu concludent a implicarii institutiilor statului (Presedintie, Consiliul Suprem de Securitate, SIS, Guvern, s.a.) în campania electorala contra opozitiei crestin democrate si în favoarea PCRM. Provocând o atmosfera de intoleranta în societate, aceasta practica vine în contradictie cu legislatia Republicii Moldova, cu drepturile omului, cu normele si valorile democratice. Reprobabila din toate punctele de vedere, practica asasinatului politic si moral, este, în acelasi timp, un procedeu contondent si cinic de manipulare a opiniei publice, de influientare a optiuniilor electorale a cetatenilor si, în consecinta, un instrument de fraudare a alegerilor, unul propriu regimurilor totalitare post-sovietice. În acest sens este elocventa paralela cu materialul video “Esli b ne grajdanskaia voina” (“Daca n-ar începe razboiul civil”) fabricat în stil denigrator contra lui Victor Iuscenco de fosta putere de la Kiev. Din experienta ucraineana cunoastem ca atacul la imagine este la un pas de atacul la integritatea fizica a persoanei.

Avertizam autorii si executorii actiunilor de instigare la violenta contra PPCD si a liderilor sai ca practica în cauza este una vicioasa, aduce prejudicii imaginii Republicii Moldova pe plan extern, demoralizeaza societatea si poate servi drept cauza a unei destabilizari de proportii a situatiei social-politice atât pâna, cât si dupa 6 martie 2005.

Partidul Popular Crestin Democrat va cere Comisiei Electorale Centrale sanctionarea neîntârziata prin excluderea din competitia electorala a cadidatilor Tudor Tataru, Silvia Chirilov, Alexandru Busmachiu, Matei Stefan pentru încalcarea grava a Codului Electoral.

PPCD va cere Consiliului National al Audiovizualului sa dea o apreciere adecvata actiunilor mediatice amintite si sa sanctioneze institutia publica nationala a audiovizualului Compania “Teleradio-Moldova” pentru încalcarea Legii Audiovizualului.

PPCD va cere Comisiei Electorale Centrale sa oblige Compania “Teleradio-Moldova” sa îi ofere timpi de antena, în conditii simetrice, pentru a face uz de dreptul la replica.

PPCD va apela catre OSCE, Consiliul Europei si alte institutii internationale, abilitate sa supravegheze procesul electoral în Republica Moldova, pentru a le atrage atentia asupra situatiei deosebit de grave pe care o provoaca regimul comunist în ajunul zilei alegerilor.