Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiPSDM

Declaraţia PSDM cu privire la încălcarea de către Comisia Electorală Centrală şi Partidul Comuniştilor a legislaţiei electorale

|versiune pentru tipar| PSDM, 27 decembrie 2004
Pe data de 24 decembrie 2004, Parlamentul RM a adoptat Hotărârea nr. 444-XV, prin care a stabilit data desfăşurării alegerilor parlamentare pentru 6 martie 2005.

Hotărârea în cauză nu a fost publicată în monitorul Oficial şi, în conformitate cu articolul 1 (1) şi (4) al Legii “Privind modul de publicare şi intrare în vigoare a actelor oficiale”, nu a întrat în vigoare.

În pofida acestui fapt, la 26 decembrie 2004 CEC a adoptat Hotărârea nr. 570, prin care a stabilit data, locul şi orele prezentării documentelor de către concurenţii electorali.

Încălcând articolul 25 (2) al Codului electoral, CEC nu a informat cu 48 de ore înainte despre convocarea şedinţei, motiv pentru care la şedinţă nu au putut participa reprezentanţi ai societăţii şi surselor de informare în masă, cu excepţia reprezentanţilor “Teleradio-Moldova”.

Încălcând legislaţia în vigoare, PCRM a prezentat la 27 decembrie 2004 documentele pentru înregistrarea partidului în calitate de concurent electoral.

PSDM califică aceste acţiuni drept o ignorare flagrantă a principiilor democratice şi falsificare a alegerilor. De facto, CEC, formată de către Partidul Comuniştilor, a permis PCRM să pornească în cursa electorală înaintea lansării legale a campaniei.

Cert este că şi CEC şi PCRM cunosc prea bine prevederile legislaţiei, dar în obişnuita lor manieră, le ignoră cu cinism.

PSDM a atacat Hotărârea ilegală a CEC la Curtea Supremă de Justiţie.

Sperăm că sursele de informare în masă şi organizaţiile internaţionale vor da o apreciere politică şi socială adecvată situaţiei, a acţiunilor ilegale ale PCRM şi a CEC, formată de către comunişti.

PSDM solicită dizolvarea CEC, formate de către comunişti şi propune formarea unei noi componenţe a CEC în baza candidaturilor propuse de către societate, în particular de către organizaţia “Coaliţia 2005”.

Serviciul de presă al PSDM