Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiPSDM

Declaraţia PSDM: alegerile parlamentare în RM nu vor fi libere, corecte, echitabile şi adevărate

|versiune pentru tipar| PSDM, 18 ianuarie 2005
Partidul Social Democrat din Moldova declară că, partidul de guvernămînt, pentru a se menţine la putere, a uzurpat absolut toată puterea în stat.

Un exemplu elocvent al acestei declaraţii este decizia din 17 ianuarie 2005 a posturilor de televiziune ORT Moldova şi PRO TV Chişinău de a nu plasa pe post publicitate electorală. Asemenea decizii pot fi adoptate fie din dorinţa de a servi fără echivoc puterea, fie sub presiunea aceleiaşi puteri.

PSDM consideră, că posturile de televiziune PRO TV Chişinău şi ORT Moldova, fiind mijloace de informare în masă, au obligaţiunea directă de a informa cetăţenii despre evenimentele ce au loc în ţară. Cu atît mai mult, că acestea reprezintă posturile respective din Romînia şi Rusia, care îşi respectă spectatorii, difuzînd informaţii diverse, corecte şi imparţiale.

În opinia noastră, un post de televiziune poate reflecta campania electorală echidistant faţă de concurenţii electorali, dar nu poate refuza plasarea spoturilor electorale (contra plată) şi priva telespectatorii de posibilitatea de a primi informaţie despre mesajele participanţilor la scrutin.

PSDM cere acestor posturi de televiziune o argumentare a deciziei de a nu reflecta un eveniment de primă importanţă într-un stat, cum este campania de alegere a deputaţilor în Parlament.

În acelaşi context se plasează şi refuzul sub diferite pretexte a postului TV Moldova 1 de a difuza publicitatea electorală a PSDM. Campania electorală a demarat la 27 decembrie, dar pînă în prezent, 18 ianuarie, nu am reuşit să plasăm nici un spot la TVM.

În aceste condiţii sîntem privaţi de posibilitatea de a aduce la cunoştinţa alegătorilor mesajele noastre electorale. Ţinînd cont de faptul, că alegătorii au fost practic forţaţi în decurs de patru ani să suporte propaganda comunistă la toate posturile TV, este absolut cert că, concurenţii electorali nu sunt plasaţi în condiţii egale.

PSDM declară că deciziile anterioare ilegale ale Parlamentului RM, CEC, Instanţelor de judecată, folosirea din plin a resursei administrative a Guvernului, împreună cu controlul total al guvernării asupra mass-media, denotă clar faptul, că toată puterea în stat a fost uzurpată de PCRM, iar alegerile nu vor fi libere corecte, echitabile şi adevărate.

PSDM va aduce la cunoştinţa organismelor internaţionale despre acest mod de fraudare de către comunişti a alegerilor parlamentare şi va informa conducerea PRO TV Romînia şi ORT Rusia privind acţiunile posturilor de televiziune ce reprezintă aceste companii pe teritoriul Moldovei.