Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiPSDM

Declaraţia Partidului Social-Democrat din Moldova cu privire la condiţiile de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 6 martie 2005

|versiune pentru tipar| PSDM, 3 februarie 2005
Partidul Social Democrat din Moldova s-a adresat către organismele internaţionale, ambasade şi presă cu următorul mesaj special, privind condiţiile inegale şi inechitabile de desfăşurare a campaniei pentru scrutinul parlamentar din 6 martie 2005.

PSDM constată cu îngrijorare că, în pofida promisiunilor de a asigura o campanie electorală liberă şi corectă, guvernarea comunistă încalcă în mod brutal prevederile Codului electoral, ale Constituţiei ţării şi ale actelor legislative internaţionale, la care RM este parte, exercitând presiuni fără precedent asupra concurenţilor electorali. Campania electorală se desfăşoară cu multiple abuzuri şi ilegalităţi, într-o atmosferă de înfricoşare şi tensionare.

Partidul Comuniştilor din Moldova s-a înregistrat la Comisia Electorală Centrală în calitate de concurent electoral prin încălcarea Codului Electoral. Încercarea PSDM de a obliga CEC să-şi revadă decizia respectând astfel legislaţia ţării a fost torpilată atât de Curtea Supremă de Justiţie, cât şi de Curtea de Apel, ce demonstrează faptul că aceste instituţii sunt total subordonate guvernării comuniste, iar justiţie independentă în RM nu mai există.

Partidul Comuniştilor a instituit un control total asupra mijloacelor de informare în masă de stat, precum şi a unei bune părţi a mass-media independente. PRO TV şi ORT, două dintre cele mai importante posturi de televiziune independente din ţară au fost forţate de autorităţile comuniste să nu participe la reflectarea campaniei electorale. Televiziunea publică Moldova — 1 a ignorat practic toate conferinţele de presă ale PSDM, reflectând însă zilnic, cu lux de amănunte, activităţile guvernării, ce poate fi calificat drept publicitate electorală în favoarea PCRM.

Reprezentanţii partidelor aflate în campania electorală sunt intimidaţi de organele de poliţie, cetăţenii care doresc să participe la întâlnirile cu reprezentanţii partidelor sunt ameninţai cu concedierea sau aplicarea unor pedepse. Unul dintre candidaţii de pe lista PSDM a fost reţinut de colaboratorii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei în cel mai brutal mod şi fără vreun motiv legal. I s-au pus cătuşele în plină stradă, apoi a fost intimidat şi maltratat, alegându-se cu o comoţie cerebrală.

Tipografiile ce editează materiale cu caracter electoral ale concurenţilor PCRM sunt supuse zilnic unor controale umilitoare de către organele de control şi de forţă. Din acest motiv, tipografiile refuză tipărirea materialelor de agitaţie, lipsind astfel concurenţii electorali de opoziţie de unica posibilitate rămasă, pentru a aduce mesajul lor electoral la alegător.

În asemenea împrejurări, când posturile de televiziune sunt controlate de partidul puterii, agitatorii intimidaţi, lipseşte posibilitatea publicării materialelor de agitaţie, suntem privaţi de dreptul de a aduce mesajele noastre electorale la alegători, iar condiţiile de desfăşurare a campaniei electorale sunt din start inechitabile şi inegale pentru concurenţi. Pe de altă parte, se încalcă flagrant şi dreptul constituţional al cetăţenilor la o informare corectă, imparţială şi echidistantă privind concurenţii electorali, astfel fiind privaţi de posibilitatea de a face o alegere conştientă.

PSDM consideră că toate aceste fapte pun sub semnul îndoielii libertatea şi corectitudinea campaniei electorale. Acţiunea de fraudare a alegerilor din 6 martie deja s-a produs.

Reieşind din cele expuse, în legătură cu modul în care se desfăşoară campania electorală, PSDM solicită intervenţia energică şi promptă a organismelor internaţionale, ca să facă uz de toate instrumentele diplomatice ce le stau la dispoziţie, pentru a determina autorităţile comuniste să asigure condiţii egale pentru desfăşurarea campaniei electorale libere şi corecte.