Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiPSDM

Comuniştii au făcut uz de influenţă pentru ca Ministerul Justiţiei să nu înregistreze ziarul “SOCIUS”, publicaţie a PSDM

|versiune pentru tipar| PSDM, 22 februarie 2005
Ministerul Justiţiei, încălcând grav legea, refuză să înregistreze ziarul “SOCIUS” care este publicaţia de partid a PSDM.

Partidul Social Democrat din Moldova s-a adresat încă în luna octombrie 2004 către Ministerul Justiţiei cu cererea de înregistrare a publicaţiei periodice “SOCIUS” care ar îndeplini funcţia de mijloc de informare a PSDM.

Până în prezent Ministerul Justiţiei nu a înregistrat ziarul “SOCIUS”, termenii prevăzuţi de lege fiind demult expiraţi.

Ministrul Justiţiei, dna. V. Eftodi, într-o discuţie a spus că ziarul PSDM nu va fi înregistrat până după data de 6 martie 2005.

Refuzul Ministerului Justiţiei de a înregistra organul de presă al partidului privează PSDM de posibilitatea de a distribui ziarul prin intermediul “Poştei Moldovei” şi al chioşcurilor “Moldpres”, ceea ce afectează grav posibilitatea PSDM de a duce mesajul său la alegător şi de a-şi realiza dreptul electoral.

PSDM afirmă că Ministerul Justiţiei încalcă grav prevederile articolelor 32 “Libertatea opiniei şi a exprimării” şi 34 “Dreptul la informaţie” ale Constituţiei Republicii Moldova, ca de altfel şi articolul 47 (1) al Codului Electoral.

Considerăm că acesta este încă unul din multiplele cazuri când partidul de guvernământ face uz de influenţă şi foloseşte resursa administrativă, în cazul dat — Ministerul Justiţiei, pentru a îngrădi accesul PSDM la alegător, pentru a nu da posibilitate concurenţilor electorali din opoziţie să aducă la cunoştinţă cetăţenilor Moldovei platformele lor electorale şi poziţia faţă de problemele cu care se confruntă ţara.

Deoarece acţiunile Ministerului Justiţiei contravin legislaţiei în vigoare, PSDM a depus o plângere la Curtea de Apel în care cere examinarea cazului şi va sesiza Procuratura Generală a RM să dea o apreciere a acţiunilor funcţionarilor Ministerului Justiţiei în vederea respectării legislaţiei penale.

PSDM va sesiza cu privire la acest caz Comisia Electorală Centrală şi va informa presa şi organismele internaţionale despre folosirea de către partidul comuniştilor a tuturor mijloacelor disponibile guvernării pentru a se menţine la putere şi a nu permite venirea în Parlamentul RM a noilor forţe politice.

Centrul de presă al PSDM