Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiPSDM

PSDM declară că Consiliul Coordonator al Audiovizualului este o unealtă a comuniştilor

|versiune pentru tipar| PSDM, 22 februarie 2005
Consiliul Coordonator al Audiovizualului monitorizează şi ia atitudine foarte prompt, atunci când consideră că un concurent electoral din opoziţie a fost într-un mod sau altul favorizat de un mijloc mass media. În acelaşi timp, CCA nici nu face aluzie la luare de atitudine dacă este vorba despre partidul de guvernământ.

Spre exemplu, Preşedintele Consiliul Coordonator al Audiovizualului, dl. Ion Mihailo, s-a adresat Directorului General al Departamentului programe informaţionale al canalului de televiziune rus “Pervîi canal”, d-lui. Kiril Kleimenov, cu un mesaj în care a recomandat ca în perioada electorală “Pervîi canal” să se abţină de la punerea pe post a materialelor, ce pot fi calificate ca agitaţie în favoarea unui anumit concurent electoral, deoarece în felul acesta riscă să-şi piardă licenţa.

Motiv pentru această adresare a servit faptul că în programul informativ “Vremea” de sâmbătă, 19 februarie 2005, a fost difuzat un fragment în care apare liderul unei formaţiuni politice de opoziţie, participantă la scrutinul din 6 martie.

În acelaşi timp, CCA nu a luat nici o atitudine faţă de faptul că în aceiaşi zi de sâmbătă, 19 februarie 2005, canalul televizat de limbă rusă RTVi a pus pe post o emisiune-interviu, cu durata de mai mult de o oră, cu preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, care la fel este participant în alegeri.

În legătură cu acest caz, PSDM a sesizat CEC şi organismele internaţionale şi a difuzat un comunicat de presă, ar fi fost oportun ca dl. Preşedinte al CCA să reacţioneze la fel de rapid şi dur şi în cazul RTVi, fapt care nu s-a produs.

În aceeaşi ordine de idei se plasează câteva emisiuni cu genericul “Hronicul moldovenesc”, difuzate de “Pervîi canal” în perioada campaniei electorale, în care au fost făcută publicitate electorală deschisă pentru partidul comuniştilor, dar care, la fel, au rămas fără nici o reacţie din partea CCA.

PSDM atenţionează CEC, organismele internaţionale, presa şi opinia publică asupra faptului că, în acest fel, CCA demonstrează că este o unealtă a PCRM, care-i serveşte partidului de guvernământ pentru realizarea scopului de a se menţine la putere.

În cazul dat, CCA, nu face altceva, decât contribuie la defavorizarea concurenţilor electorali de opoziţie, la punerea acestora în condiţii de campanie electorală inegale şi, respectiv, prin favorizarea PCRM, contribuie direct la fraudarea alegerilor.

Centrul de presă al PSDM