Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiPSDM

Ziarul guvernamental “Nezavisimaia Moldova” încalcă Codul Electoral

|versiune pentru tipar| PSDM, 5 martie 2005
În campania electorală actuală ziarul “NM” a practicat partizanatul politic, făcând publicitate electorală masivă pentru partidul de guvernământ, prin reflectarea tuturor activităţilor guvernului, preşedinţiei şi parlamentului, în acelaşi timp, ignorând aproape orice gen de acţiuni ale concurenţilor electorali din opoziţie.

În această ordine de idei, ziarul “Nezavisimaia Moldova” publică în numărul din 4 martie 2005, în articolul “Na finişnoi priamoi” un comentariu electoral al Agenţiei de presă Infotag, în care face o trimitere la rezultatele sondajelor sociologice realizate anterior, aceasta fiind o încălcare a art. 47 (7) al Codului electoral, care prevede încetarea publicării rezultatelor sondajelor sociologice cu 10 zile calendaristice înainte de data alegerilor.

Sondajul sociologic citat de “NM” este cel realizat de IPP şi care acreditează PCRM cu 62 la sută din sufragii, adică, favorizează partidul de guvernământ şi diminuează posibilităţile celorlalţi concurenţi electorali. De altfel, rezultatul acestui sondaj a fost găsit ca fiind trucat atât de PSDM, cît şi de un şir de ONG-uri, care împărtăşesc părerea Partidului Social Democart din Moldova că IPP a făcut partizanat politic în favoarea comuniştilor.

PSDM este indignat de o sfidare atât de directă a prevederilor legislaţiei de către un mijloc mass media, care tocmai are funcţia directă de a monitoriza şi de a informa opinia publică despre orice gen de încălcări şi atrage atenţia presei şi opiniei publice asupra faptului că ziarul “NM”, având ferma convingere că nu va fi penalizat, îşi permite încălcarea legii, pentru a manipula alegătorul impunându-i opţiunea de vot. PSDM a sesizat CEC în legătură cu această încălcare de către “NM” a Codului electoral.

Centrul de presă al PSDM