Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiPSDM

Partidul Comuniştilor a pornit falsificarea masivă a rezultatelor alegerilor parlamentare

|versiune pentru tipar| PSDM, 6 martie 2005
Partidul Social Democrat din Moldova declară că Partidul Comuniştilor a pornit falsificarea masivă a rezultatelor alegerilor parlamentare, care au avut loc astăzi, 6 martie 2005.

PSDM constată că pentru aceasta sunt folosite rezultate pretinsului exit-poll, care are sarcina directă manipulare a opiniei publice. Scopul comuniştilor este de a nu permite cu orice preţ intrarea PSDM în Parlament şi prin recalcularea proporţională a procentelor acumulate să obţină majoritatea mandatelor.

Postul PRO TV, care a mediatizat exit-pollul şi în cadrul campaniei electorale a demonstrat partizanat politic în favoarea comuniştilor, a invitat în prealabil doar trei reprezentanţi ai concurenţilor electorali, deşi rezultatele sondajului încă nu erau cunoscute.

Intenţionat au fost publicate rezultatele preliminare ale exit-pollului pentru ora 16.00, prin care se demonstra că PSDM nu trece pragul electoral. Datele exit-pollului pentru ora 21.00 n-au fost prezentate nici la ora 23.00, deşi prezentarea lor era anunţată pentru ora 22.00.

Anterior, PSDM, susţinut de alte forţe de opoziţie, s-a adresat către CEC cu o cerere de a interzicerea efectuarea exit-pollului de către IPP, deoarece directorii acestui institut au demonstrat o atitudine părtinitoare faţă de PCRM.

Comisia Electorală Centrală n-a anunţat nici până la orele 23.00 numărul cetăţenilor care au participat la scrutin pentru ora 21.00. Membrii CEC-ului aproximativ între orele 22.00 şi 23.00 au fost în şedinţe după uşile închise, fără accesul reprezentanţilor concurenţilor electorali şi ai presei.

Toate acestea denotă clar că se aplică un plan de trucare a rezultatelor alegerilor, pregătit de către comunişti din timp.

PSDM a declarat anterior de nenumărate ori că alegerile sunt fraudate. Constatând că şi prin aplicarea masivă a resursului administrativ nu pot obţine rezultatul scontat, comuniştii a purces la falsificarea directă a rezultatelor scrutinului.

PSDM va anunţa ulterior despre măsurile la care va recurge.

Centrul de presă al PSDM