Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiPSDM

Poziţia PSDM privind situaţia postelectorală

|versiune pentru tipar| PSDM, 25 aprilie 2005
PSDM consideră, că alegerile parlamentare şi prezidenţiale ce au avut loc recent, au condus la reconfigurarea spectrului politic şi a situaţiei în ţară.

Pe data de 6 martie 2005 majoritatea alegătorilor de facto a votat împotriva politicii realizate de PCRM în perioada primilor patru ani de guvernare a acestuia. Majoritatea societăţii a optat pentru schimbare.

PSDM constată, că partidele de opoziţie ce au trecut în Parlament nu au îndreptăţit aspiraţiile alegătorilor, care au votat pentru ele. Imediat după alegeri Blocul Moldova Democrată s-a destrămat şi şi-a încetat existenţa. Promisiunile electorale de a transforma blocul într-un partid unic nu au fost realizate. Blocul nici nu l-a înaintat pe liderul declarat al campaniei electorale dl Urechean, în calitate de candidat la alegerile preşedintelui.

PPCD, împreună cu PDM şi PSL, care au ieşit din componenţa Blocului, au susţinut la alegerile prezidenţiale candidatura lui Vladimir Voronin înaintată de PCRM, în contradicţie cu voinţa alegătorilor săi, şi totodată încălcând propriile promisiuni electorale şi postelectorale. În acest mod a fost creată coaliţia de guvernare în componenţa PCRM, PPCD, PDM şi PSL, care au proclamat drept obiectiv de bază în activitatea sa realizarea reformelor reale, direcţionate spre integrarea RM în UE. Argumentele de bază ale partidelor de opoziţie, ce s-au afiliat partidului de guvernământ, s-au rezumat la acel fapt, că dl Voronin şi PCRM s-au schimbat şi sunt dispuşi, împreună cu societatea civilă şi opoziţia, să promoveze o politică comună bazată pe interesele naţionale ale RM.

Totuşi, desemnarea ulterioară a Guvernului, atât ca procedură de formare a componenţei acestuia, cât şi a elaborării programului de guvernare, a demonstrat că PCRM continuă să promoveze o politică unilaterală. Neparticiparea PPCD, PDM şi PSL la votarea componenţei şi programului Guvernului nu le exonerează de răspunderea pentru rezultatele activităţii acestui Guvern.

PSDM constată, că în pofida aşteptărilor societăţii şi declaraţiilor partidelor ce fac parte din coaliţia de guvernare, schimbările promise nu au avut loc. Cel puţin aparent, situaţia practic nu s-a schimbat în comparaţie cu cea din 2001. Vladimir Voronin este preşedintele ţării şi concomitent preşedinte al PCRM, ce deţine controlul asupra fracţiunii majoritare din Parlament, Tarlev este Prim-ministru care conduce un guvern calitativ neschimbat.

Continuitatea declarată de Preşedintele RM trezeşte anumite dubii şi poate fi percepută drept o continuare a cursului promovat pe parcursul primului mandat. Aceasta se referă în primul rând la metodele de realizare a politicii. Un curs, în care acţiunile reale întră în contradicţie cu declaraţiile făcute şi angajamentele asumate.

PSDM îşi exprimă speranţa, că Preşedintele RM Vladimir Voronin, şi guvernul desemnat de PCRM vor demonstra prin fapte concrete şi vor confirma prin reforme reale schimbările declarate în ce priveşte atât cursul adoptat, cât şi metodele de realizare a acestuia. La rândul său, PSDM reprezentând opoziţia extraparlamentară, va monitoriza activitatea puterii şi va înainta propriile iniţiative în vederea democratizării societăţii, dezvoltării economice şi majorării nivelului bunăstării populaţiei în contextul integrării europene a RM.

Recentele alegeri parlamentare şi prezidenţiale au demonstrat în mod evident că sistemul politic al RM este unul instabil şi deficient. Acest sistem nu este reprezentativ, denaturează voinţa poporului la formarea structurilor puterii, creează premise pentru crize sistemice şi perturbări sociale.

În curând, PSDM va înainta o iniţiativă şi un plan concret de realizare a reformelor constituţionale, legislative şi instituţionale, ce au drept scop edificarea unui sistem democratic durabil al organizării de stat în conformitate cu practicile internaţionale şi cu planul de acţiuni UE — RM.

Centrul de presă al PSDM