Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiUCM

Adresarea Uniunii Centriste din Moldova către cetăţenii din Transnistria în legătură cu alegerile parlamentare de la 6 martie 2005

|versiune pentru tipar| UCM, 14 februarie 2005
Dragi compatrioţi,

Evoluţia relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol în problema rezolvării diferendului transnistrean a intrat în impas. În ciuda promisiunilor guvernării comuniste, făcute încă în anul 2001, de a reîntregi teritorial Republica Moldova “într-un termen de cel mult 6 luni”, în anul 2005 ne-am pomenit într-o încurcătură cu mult mai mare decît la începutul negocierilor cu autorităţile autoproclamatei republici nistrene.

Apreciind obiectiv şi în toată complexitatea moştenirea procesului de negocieri, Uniunea Centristă din Moldova consideră că la soluţionarea diferendului urmează să pornim nu atît de la ceea ce dorim, cît de la ceea ce putem face. Noi considerăm oportună punerea în discuţie a problemei asigurării independenţei şi integrităţii teritoriale prin acordarea localităţilor din stînga Nistrului a unui statut de autonomie, inclusiv a statutului de subiect al eventualului stat federativ (federaţie asimetrică constituţional-federativă), care să fie asigurat cu garanţii interne la nivel constituţional şi garanţii internaţionale de natură politică, juridică şi militară. Preţul acordării acestui statut — integrarea europeană a Republicii Moldova, proces şi scop însoţit de dispariţia hotarelor administrative şi de instituirea cetăţeniei europene.

Pentru a relansa, însă, procesul de negocieri, care timp de 12 ani nu s-a soluţionat cu nici un rezultat, la putere trebuie să vină o nouă guvernare. De faptul cît de competent şi de puternic va fi noul Parlament — depinde formarea noului Guvern şi alegerea noului Preşedinte al ţării, în atribuţiile căruia va intra obligaţiunea de a relansa negocierile cu Tiraspolul. Uniunea Centristă dispune de un program bine gîndit, care ne va permite să relansăm un dialog demn şi productiv cu cetăţenii şi autorităţile transnistrene, fără a prejudicia interesele statului şi, totodată, răspunzînd intereselor legitime ale ambelor maluri.

Votaţi, la 6 martie, Uniunea Centristă şi reîntregirea Moldovei va avea loc.

Cu sinceritate şi respect,

Mihai PETRACHE,
Preşedintele Uniunii Centriste din Moldova