Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiUCM

Declaraţia Preşedintelui Uniunii Centriste din Moldova, dl Mihai Petrache

|versiune pentru tipar| UCM, 3 martie 2005
Centrul de presă al Uniunii Centriste din Moldova a dat publicităţii o declaraţie al preşedintelui acesteia Mihai Petrache care afirmă că “din surse demne de încredere, din anturajul prezidenţial, am aflat că Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, preşedintele Partidului Comuniştilor, Domnul Vladimir Voronin, a renunţat sau se pregăteşte să renunţe la participarea în alegerile parlamentare pe lista Partidului Comuniştilor, precum şi la statutul de membru al PCRM şi de preşedinte al partidului”.

Fiind solicitat să comenteze această informaţie, dl Mihai Petrache, Preşedintele UCM a declarat: “Dacă acesta nu este un tertip cu iz electoral, atunci salut decizia strategică a Preşedintelui republicii şi consider că numai aşa Partidul Comuniştilor va intra pe ultima sută de metri în actualele alegeri parlamentare în condiţii egale cu ceilalţi concurenţi electorali. Pînă în prezent campania electorală a partidului de guvernămînt a fost una privilegiată, instituţionalizată — fapt ce discreditează mesajul puterii politice de la Chişinău către comunitatea internaţională despre corectitudinea şi transparenţa Electoralei 2005 din Moldova. Promisiunile conducerii de la Chişinău, cît şi apelul pre-electoral al preşedintelui Voronin în legătură cu desfăşurarea competiţiei electorale pe principiile transparenţei, echităţii şi decenţei politice devenind o ficţie, o minciună electorală.

În altă ordine de idei, iminenta abandonare a funcţiei de preşedinte al Partidului Comuniştilor de către Vladimir Voronin, reactualizează ideea, potrivit căreia şeful statului trebuie să fie un părinte al naţiunii, un preşedinte al tuturor, nu al unui singur partid politic, în mîna căruia se poate transforma în dictator politic. Uniunea Centristă din Moldova consideră că aceasta va deveni o dovadă de maturitate a comportamentului şi deciziei elitei politice din Moldova”.

Serviciul de presă al UCM