Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiAMN

Utilizarea deschisă a resurselor administrative în campania electorală a PCRM

|versiune pentru tipar| AMN, 2 aprilie 2009

Cazuri noi de implicare electorala a resurselor statului, controlata de administratia centrala — angajati ai Moldsilva si cei al Postei Moldovei au intensificat agitatia deschisa in favoarea comunistilor. Totul se intampla sub presiunea fara precedenta conducatorilor acestor structuri, care au o puternica ramificare in toata tara si posibilitati enorme de a influenta si stimula electoratul: Moldsilva — prin intermediul padurarilor, cu argumente formate din material lemnos si alte produse silvicole; Posta Moldovei — prin reteaua sa de postasi si cu argumentul pensiilor, care se achita batranilor prin intermediul sau.

In raionul Telenesti astazi se desfasoara un desant al subalternilor lui Anatol Papusoi. Masurile au fost luate dupa ce ieri acest candidat pe lista PCRM a inspectat gospodaria silvica din zona si s-a convins ca majoritatea padurarilor au ignorat dispozitiile lui de a lucra pentru comunisti in alegeri. Deaceea, a dispus ca raionul sa fie “acoperit” in plan electoral de angajatii Moldsilva din raioanele vecine, Rascani, Soroca, Soldanesti, precum si de cei ai Garzii forestiere. Acest contingent s-a desantat astazi la Telenesti, cu masinile de serviciu si merg din sat in sat ducand materiale de agitatie electorala ale PCRM, sub coordonarea directa a lui Stratulat Petru din conducerea respectivei agentii de stat.

De asemenea, pe toata perioada campaniei electorale, la indicatiile aceluiasi Popusoi, reprezentantul fostei guvernari agrariene, ocolurile silvice au distribuit lemne la domiciliu batranilor, incercand sa le cumpere voturile in favoarea comunistilor. Un exemplu iesit din comun am depistat la Corjova, Dubasari, unde in aceste scopuri copacii erau taiati chiar din fasia de protectie a albiei Nistrului, ocrotita de lege.

Revenind la Posta Moldovei, in afara de angajarea fortata a postasilor in campania comunistilor, atentionam asupra incalcarilor sesizate in distribuirea presei independente, care acuza ca este distribuita doar o data pe saptamana in raioane si prevede riscul ca in ultima zi de campanie sa nu mai ajunga la cititori. Mentionam ca seful intreprinderii, Valentin Vizant, face parte din clientela guvernarii comuniste si mai este si singurul membru al CEC, care si-a permis sa apara intr-o conferinta de presa electorala cu un candidat de pe lista PCRM.

Alianta Moldova Noastra face publice aceste semnale pentru a sesiza misiunile de observare a alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009.

Centrul de presă al AMN