Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiSergiu Banari

Declaraţia candidatului independent Sergiu Banari

|versiune pentru tipar| Sergiu Banari, 26 februarie 2009

Chiar pînă a fi înregistrat în calitate de candidat independent în alegerile Parlamentare am simţit intimidările din parte PCRM-ului. Deja cred că cunoaşteţi că Primăria municipiului Bălţi a expediat la CEC o scrisoare ce conţinea peste o sută de nume, cu semnături falsificate a unor persoane, care ar fi cerut neînregistrarea mea în calitate de candidat independent la alegerile Parlamentare. Apreciez profesionalismul membrilor CEC, care au ignorat aceste intimidări, însă astăzi am depus la Procuratura Generală o cerere prin care am cerut efectuarea cercetărilor privind identificarea persoanelor care au întocmit această scrisoare şi a falsificat semnăturile a peste o sută de persoane şi prin declaraţii minciunoase, potrivit cărora eu aş fi colectat ilegal semnături în susţinerea candidaturii mele, a încercat să împidice înregistrarea mea în calitate de candidat independent. Eu bănuiasc că această scrisoare a fost întocmită de membrii PCRM în complicitate cu primarul interimar al municipiului Bălţi, Lilia Guţul, şi ea membru al partidului de guvernămînt. Sper că procurorii vor efectua cercetări şi vor identifica persoanele vinovate în acest caz.

Declar încă odată că implicarea mea în campania electorală este un mod de a declara război forţelor comuniste şi aliaţilor lor, care după ce au avut o guvernare ruşinoasă timp de opt ani de zile şi au alimentat cu promisiuni şi minciuni electoratul, încearcă să amăgească încă odată electoratul pentru a rămîne la guvernare.

Оntrucât la moment alegătorii sunt foarte dezorientaţi de lipsa de consens între forţele democratice anticomuniste, PCRM s-ar putea folosi de acest fapt pentru a atrage de partea sa electoratul. O simplă analiză a structurii electoratului care ar putea vota pentru PCRM arată că 50 la sută vor fi vorbitori de limbă rusă, 40 la sută sunt pensionari nostalgici după simbolurile sovietice, iar 10 la sută sunt funcţionari şi angajaţi ai întreprinderilor de stat care timp de opt ani de zile au figurat în schemele comuniste de însuşire a proprietăţilor de stat şi a banilor publici.

De aceea, eu, în calitate de candidat independent, care nu promovează ideile a nici unei formaţiuni politice, fac apel deschis către partidele democratice anticomuniste, înscrise în cursa electorală:

  1. Să evite declaraţiile şoviniste împotriva vorbitorilor de limba rusă, întrucît prin aceste declaraţii rusofobe vor determina acest segment de alegători să-şi dea votul pentru PCRM. Este necesar distrugerea miturilor lansate de liderii comunişti, potrivit cărora în cazul în care guvernarea ţării va reveni partidelor anticomuniste, vorbitorii de limba rusă vor fi intimidaţi, vor fi limitaţi în drepturi şi chiar expulzaţi din Republica Moldova. Alegătorii, vorbitori de limbă rusă trebuie să înţeleagă că toate acestea sunt nişte minciuni şi aberaţii răspîndite de liderii comunişti în timpul întrunirilor cu alegătorii. Pentru a evita manipularea de către PCRM a vorbitorilor de limbă rusă, este necesar ca formaţiunile politice de opoziţie să facă asigurări că respectă drepturile cetăţenilor vorbitori de limbă rusă la fel ca şi ale altor cetăţeni ai Republicii Moldova.
  2. De asemenea, consider că pentru a învinge ciuma roşie comunistă care a împînzit statul nostru, este necesar crearea unui front comun anticomunist, întrucît în 2005 alegătorii au fost dezamăgiţi de faptul că unele formaţiuni care se declarau democratice după ce au ajuns în Parlament au colaborat direct sau indirect cu PCRM, consider că acum, în preajma alegerilor este necesară formarea unei coaliţii anticomuniste la care să se alăture toate formaţiunile democratice cu excepţia PPCD şi PSD. Formarea acestei coaliţiii va arăta clar alegătorilor ce partide, odată ajunse în Parlament, vor demonstra voinţă politică, nu vor face coaliţie cu PCRM şi nu vor colabora în nici un mod cu această formaţiune, ce trebuie scoasă pentru totdeauna de pe eşichierul politic al republicii noastre, în acest sens voi expedia această propunere, în forma unui acord politic, la toate formaţiunile politice anticomuniste înscrise în cursa electorală, iar răspunsurile acestora le voi anunţa peste o săptămînă. Acest gest va fi o repetiţie a formării coaliţiei majoritare democratice în Parlamentul 2009–2013. Eu sper că toţi liderii politici anticomunişti se vor debarasa de ambiţiile personale şi vor face acest gest pentru a satisface aşteptările alegătorilor.