Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiSergiu Banari

Adresare către toţi concurenţii electorali anticomunişti!

|versiune pentru tipar| Sergiu Banari, 5 martie 2009

După ce au avut o guvernare ruşinoasă timp de opt ani de zile şi au alimentat cu promisiuni şi minciuni electoratul, PCRM şi aliaţii săi încearcă să amăgească încă odată alegătorii pentru a rămîne la guvernare.

Оntrucît la moment alegătorii sunt foarte dezorientaţi de lipsa de consens între forţele democratice anticomuniste, PCRM s-ar putea folosi de acest fapt pentru a atrage de partea sa electoratul.

De aceea, eu, în calitate de candidat independent, care nu promovează ideile a nici unei formaţiuni politice, fac apel deschis către partidele democratice anticomuniste, înscrise în cursa electorală să-şi unească forţele pentru a crea o Coaliţie Anticomunistă preelectorală.

Оntrucît în 2005 alegătorii au fost dezamăgiţi de faptul că unele formaţiuni care se declarau democratice după ce au ajuns în Parlament au colaborat direct sau indirect cu PCRM, consider că acum, în preajma alegerilor, este necesar formarea unei coaliţii anticomuniste la care să se alăture toate formaţiunile democratice cu excepţia PPCD şi PSD.

Formarea acestei coaliţiii va arăta clar alegătorilor ce partide, odată ajunse în Parlament, vor demonstra voinţă politică, nu vor face coaliţie cu PCRM şi nu vor colabora în nici un mod cu această formaţiune, ce trebuie scoasă pentru totdeauna de pe eşicherul politic al republicii noastre.

Expediez ataşat proiectul unui Acord Politic, ce se referă la această propunere, la toate formaţiunile politice anticomuniste înscrise în cursa electorală, iar răspunsurile acestora le voi anunţa peste o săptămînă. în cazul în care găsiţi de cuviinţă că proiectul documentului “Acord Politic” trebuie completat cu careva prevederi vă rog s-o faceţi în scopul îmbunătăţirii conţinutului acestui document.

Vă asigur că acest gest va fi apreciat de alegători, întrucît va fi şi o repetiţie a formării coaliţiei majoritare democratice în Parlamentul 2009–2013. Eu sper că toţi liderii politici anticomunişti se vor debarasa de ambiţiile personale şi vor face acest gest pentru a satisface aşteptările alegătorilor.

Sergiu Banari, candidat independent

Acord politic

Prin crearea coaliţiei preelctorale concurenţii electorali subsemnaţi declarăm în faţa alegătorilor că odată ajunşi în Parlament nu vom colabora în nici o formă cu PCRM şi aliaţii săi şi nu vom vota candidaţii propuşi de PCRM la:

De asemenea, odată cu obţinerea mandatelor de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova promitem că vom crea o Coaliţie Parlamentară Anticomunistă ce va activa în cadrul legislativului în baza principiilor democratice.