Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiSergiu Banari

Declaraţie privind eşuarea creării Coaliţiei Anticomuniste Preelectorale

|versiune pentru tipar| Sergiu Banari, 5 martie 2009

Acum o săptămînă am lansat un apel către partidele democratice anticomuniste, înscrise în cursa electorală să-şi unească forţele pentru a crea o Coaliţie Anticomunistă preelectorală. Am expediat tuturor concurenţilor electorali, cu excepţia PPCD, PSD şi desigur PCRM, o adresare în care am argumentat necesitatea formării unui pol anticomunist. Am mai transmis şi proiectul unui acord politic, ce presupune garanţii în faţa alegătorilor din partea concurenţilor electorali de opoziţie că nu vor colabora sub nici o formă cu PCRM şi aliaţii săi şi nu vor vota candidaţii propuşi de PCRM la:

De asemenea, în proiectul respectiv figura şi promisiunea că odată cu obţinerea mandatelor de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova deputaţii democraţi vor crea o Coaliţie Parlamentară Anticomunistă, ce va activa în cadrul legislativului în baza principiilor democratice.

Ieri am contactat toţi concurenţii electorali pentru a afla decizia lor privind semnarea sau ignorarea acestui acord preelectoral şi iată care sunt rezultatele:

  1. Candidatul indepdendent Ştefan Urîtu a declarat că această propunere este contradictorie, însă pentru a decide ceva în acest sens are nevoie de timp pentru a discuta cu colegii săi de echipă. Pînă astăzi nu a oferit încă un răspuns clar.
  2. Vlad Filat, liderul PLDM şi
  3. reprezentanţii PD au declarat că se gîndesc la această propunere, însă nu au precizat de cît timp au nevoie pentru a se gîndi.
  4. Vitalia Pavlicenco de la Mişcarea Acţiunea Europeană şi-a reiterat poziţia anticomunistă, însă nu şi-a exprimat nici acordul şi nici dezacordul de a face parte din Coaliţia Anticomunistă Preelectorală. Doamna Pavlicenco a mai spus că va urmări dacă alte partide vor semna acordul politic respectiv.
  5. Serafim Urechean, liderul AMN,
  6. Vladimir Braga de la Alianţa Verde şi
  7. Vasile Tarlev de la UCM nu au răspuns nici prin poşta electronică şi nici la telefon.
  8. Mihai Ghimpu, liderul PL mi-a răspuns că deşi a declarat în repetate rînduri că nu va colabora cu PCRM, PL nu este de acord să facă parte din Coaliţia Anticomunistă Preelectorală.
  9. în acelaşi timp, Natalia Nirca, liderul Partidului Conservator

Şi 10. Ana Tcaci, liderul de la Moldova Unită şi-au confirmat disponibilitatea de a semna acordul preelectoral cu privire la inadmisibilitatea oricăror coaliţii postelectorale cu PCRM, PPCD şi PSD.

După cum vedeţi, sunt nevoit să constat cu regret că liderii formaţiunilor politice care se declară a fi anticomuniste încă nu sunt gata să se debaraseze de ambiţiile personale pentru a arăta clar alegătorilor că odată cu obţinerea mandatelor de deputaţi vor demonstra voinţă politică şi nu vor repeta votul ruşinos şi actul de trădare din 4 aprilie 2005.

M-a surprins faptul că au fost deacord cu formarea acestei coaliţii preelectorale două formaţiuni care pînă acum nu şi-au manifestat tranşant poziţia anticomunistă, ba mai mult în opinia unor analişti sunt proiecte politice create pentru a rupe din voturile partidelor democratice.

Nu vreau să interpretez motivele pentru care unele formaţiuni sunt deacord, iar altele nu sunt deacord cu crearea unei Coaliţii Anticomuniste Preelectorale, precum şi motivele pentru care concurenţii electorali au nevoie de timp pentru a se gîndi.

Cert este faptul că acesta a fost un test al capacităţii opoziţiei de a se unifica împotriva comuniştilor şi din păcate, majoritatea nu au fost în stare să-l susţină.

Totuşi, până la 5 aprilie a mai rămas ceva timp. Dacă această propunere a fost privită cu rezerve doar din motiv că a fost lansată de către un candidat independent, fac apel la organizaţiile neguvernamentale sau la partidele de opoziţie să preia această iniţiativă şi totuşi să încerce să creeeze un front anticomunist.

Sergiu Banari, candidat independent