Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiSergiu Banari

PCRM s-a speriat de un candidat independent

|versiune pentru tipar| Sergiu Banari, 31 martie 2009

Anterior am anunţat că, în urma tragerii la sorţi, am fost invitat la dezbaterile televizate de la postul tv Moldova 1 la data de 3 aprilie. Ironia soartei a fost ca oponentul meu în cadrul acestor dezbateri să fie chiar cel mai mare duşman al meu, adică PCRM. În presă au fost publicate anumite informaţii, potrivit cărora însuşi preşedintele comuniştilor intenţionează să participle la aceste dezbateri, întrucît este ultima zi în care mai poate fi făcută agitaţie electorală înainte de alegerile din 5 aprilie.

Am anunţat în repetate rînduri că în cadrul acestor dezbateri voi aduce la cunoştinţa alegătorilor dovezi incontestabile privind activitatea criminală a lui Voronin şi a membrilor PCRM, informaţie care va determina o bună parte a alegătorilor să se răzgîndească să mai voteze pentru comunişti. De asemenea, am promis că în cadrul acestor dezbateri voi obţine răspuns de la reprezentantul comuniştilor care va participa la aceste dezbateri la întrebarea: “Este gata PCRM şi Voronin să răspundă în faţa legii pentru ilegalităţile şi crimele săvîrşite împotriva poporului acestei ţări?”

În acest context, la data de 27 martie a fost tipărit şi distribuit ziarul electoral “Sergiu Banari acuză PCRM şi Voronin”, cu un tiraj de 80 de mii de bucăţi. Pe paginile acestui ziar au fost publicate în limba romînă şi limba rusă primele 12 capuri de acuzare ce încriminează partidul comuniştilor şi însuşi pe Voronin. Vreau să menţionez că oamenii din echipa mea mi-au spus că acest ziar s-a citit ca pîinea caldă şi asta pentru că demult oamenii doreau să li se spună foarte clar numele celor vinovaţi de sărăcirea şi furarea ţării.

Imediat după ce acest ziar a fost distribuit în mai multe localităţi ale republicii, PCRM a lansat o declaraţie prin care anunţa că nu va mai participa la dezbaterile electorale. Deşi au spus că decizia lor este determinată de faptul că oponenţii lor în cadrul dezbaterilor încalcă Constituţia Republicii Moldova, motivul adevărat al acestei decizii este de fapt frica şi laşitatea actualilor guvernanţi.

Comuniştii şi însuşi Voronin s-au speriat de faptul că pe lîngă cele 12 acuzaţii publicate în acest ziar, în cadrul dezbaterilor vor fi aduse şi alte dovezi ce va determina alegătorii să futbolească PCRM nu doar în opoziţie ci chiar în afara legislativului. Cel mai mult s-au speriat de faptul ca vor trebui să aducă dovezi prin care să arate că au mîinile curate, că nu sunt corupţi, nu au furat şi nu au participat la acţiuni criminale de prădare a poporului.

Prin decizia de a nu participa la dezbaterile electorale, PCRM a demonstrat două lucruri: Şi anume, în primul rînd faptul că întradevăr au participat la realizarea schemelor criminale descrise în acest ziar, iar în al doilea rînd au demonstrat faptul că nu au argumente privind nevinovăţia lor.

Şi în continuare sunt dispus să demonstrez şi cu alte dovezi că locul comuniştilor este la penitenciarul Pruncul. Şi aşa cum drepturile omului prevede dreptul la replică şi pentru inculpaţi fac apel la PCRM şi personal la şeful acestei grupări, Vladimir Voronin să dea dovadă de curaj şi bărbăţie şi să apară în faţa poporului la dezbaterile electorale din 3 aprilie.

În acest sens am întocmit o scrisoare deschisă preşedintelui Vladimir Voronin pe care astăzi la ora 12 o voi transmite la Preşedinţie, în semn de chemare la un duel politic.

Dau citirii textului acestei scrisori:

Scrisoare deschisă adresată liderului PCRM, preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin

Domnule Preşedinte!!!

Vă reamintesc că dumneavoastră aţi declarat drept opţiune principală a Republicii Moldova -integrarea europeană. De fapt, eurointegrarea Republicii Moldova înseamnă alinierea la standardele europene în domeniul economiei, sferei sociale şi politicii.

Vreau să vă atrag atenţia la faptul că unul dintre cele mai importante elemente ale eurointegrării este lupta politică transparentă şi publică, fără utilizarea SIS-ului şi MAI-ului. Este imposibil de imaginat că vreun politician european ar putea ignora dezbaterile electorale televizate în ultima zi de campanie electorală.

E necesar să conştientizaţi că refuzul dumneavoastră de a participa la dezbaterile organizate la postul public TV Moldova 1 (3 aprilie, ora 22:30), va fi perceput de către alegători drept o dovadă a vulnerabilităţii şi laşităţii politice a dumneavoastră. Aceasta nu doar va confirma afirmaţia mea privind faptul că nu aveţi nimic de spus poporului acestei ţări, dar şi va demonstra lumii întregi că declaraţiile despre eurointegrare lansate de PCRM contravin acţiunilor dumneavoastră.

Domnule preşedinte! În cadrul acestor dezbateri electorale intenţionez să vă adresez cîteva întrebări directe privind însuşirea averii poporului de către partidul de guvernămînt, infracţiune pentru care dumneavoastră personal purtaţi responsabilitate, în calitate de lider al PCRM şi preşedinte al ţării. Atît eu, cît şi poporul întregii ţări, dorim să aflăm dacă dumneavoastră aveţi de gînd să reîntoarceţi miliardele ce aparţin poporului moldovenesc.

În primul rînd, domnule preşedinte, e necesar să daţi explicaţii în faţa celor care au votat în 2001 şi în 2005 pentru dumneavoastră şi partidul pe care îl reprezentaţi. Şi asta pentru că i-aţi dezamăgit şi aţi profitat de încrederea pe care v-au oferit-o. Şi acum a venit timpul să răspundeţi pentru aceasta, dar şi pentru alte nedreptăţi săvîrşite vis-a-vis de ţara şi poporul nostru.

Domnule preşedinte, dacă sunteţi politician, ofiţer sau măcar bărbat, acceptaţi această provocare şi răspundeţi sincer la toate acuzaţiile. Vă aştept la 3 aprilie, ora 22:30, în studioul postului tv Moldova 1.

Sergiu Banari, candidat independent la funcţia de deputat în Parlamentul RM