Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiMAE

Dosarul politic şi electoral nr.1 al concurentului electoral Mişcarea social-politică Acţiunea Europeană

|versiune pentru tipar| MAE, 17 februarie 2009

Anul electoral 2009: antiCodul de Conduită — în acţiune

  1. La Cimislia, pe data de 24 ianuarie, a fost programata o conferinta a PNL la Scoala de Arte, unde, cu o saptamina si jumatate in urma, avusese loc o intilnire a Vitaliei Pavlicenco, deputat, cu cetateni din Cimislia. In acea zi, a aparut si a parcat, in fata scolii, ca din pamint, deputatul comunist Iosif Chetraru. Este de presupus ca acest deputat — care pina la alegerile locale din 2007, cind raionul a inceput sa fie condus de o coalitie democratica, dirija neoficial raionul Cimislia, precum mai multi deputati comunisti au dirijat si continua sa dirijeze raioanele conduse de comunisti — nu a apucat sa se debaraseze de apucatura de feudal/baron local, de agent al serviciilor secrete si “nacealnik” peste serviciile desconcentrate, aflate inca in miinile comunistilor. Astfel, conducerea Scolii de arte din Cimislia a fost somata, interzicindu-i-se sa ofere sala pentru desfasurarea conferintei. Un politist de sector, pe nume Munteanu, a vizitat conducerea scolii, a invocat un oarecare summit CSI pe data de 24 ianuarie la Cimislia in probleme de turism si a interzis orice intruniri, desi intelegerea fusese confirmata.
  2. La mijlocul lunii ianuarie secretarul Organizatiei Hincesti a PCRM, deputatul Gheorghii Zagorodnii, i-a convocat pe toti liderii veteranilor si invalizilor de prin sate in incinta Primariei Hincesti, facind propaganda electorala, cind inca nu incepuse oficial Campania electorala. Celor prezenti li s-a indicat ca, daca ii vor vota pe comunisti, le vor fi ridicate pensile si alte indemnizatii, pentru a putea achita facturile de intretinere. Lui Constantin Mitachi, invitat in calitate de presedinte al Garzii de autosalvare “Sfintul Gheorghe”, i s-a interzis sa ia cuvintul, nefiind adeptul comunistilor.
  3. Primarul PNL de Durlesti, Nicolae Crudu, este presat continuu de reprezentantii comunistilor sa plece, printr-o declaratie facuta in cadrul unei conferinte de presa, din PNL, partid ce sprijina lista MAE in alegeri, deoarece fiecare deputat PCRM sau lider local, unde controleaza un raion, are obligatia ori sa ii faca pe toti primarii membri ai partidului de guvernamint, ori sa obtina ca acestia sa plece din partidele respective si sa devina independenti/neafiliati.
  4. Ministerul Educatiei si Tineretului a expediat o scrisoare tuturor Directiilor raionale de invatamint privind interzicerea oricaror actiuni politice si electorale in scoli si in alte instituii de invatamint.
  5. Dupa sosirea din SUA, unde Eleonora Cercavschi, membru pe atunci al BPC al PNL, care a primit Premiul “Pentru Democratie” al Fundatiei “Ion Ratiu”, Washington, 2008, a vorbit critic la adresa guvernarii comuniste, Liceul teoretic “Stefan cel Mare si Sfint” din Grigoriopol, Transnistria, a fost supus, imediat, mai multor controale din partea Ministerului Educatiei si Tineretului si Directiei de Invatamint a raionului Dubasari. In toate scolile se fac verificari, insa la acest Liceu se fac, de regula, pe neprins de veste.
  6. Deputatii Ion Neagu, Zoia Jalba si Vitalia Pavlicenco au adresat o interpelare CEC si Ministerului Justitiei in legatura cu aplicarea unor prevederi din Codul electoral si coroborarea lor cu Legea despre partidele politice. Raspunsul a fost neclar si evaziv. De obicei, insitutiile statului invoca interpretarea aplicarii legii de catre Parlament, transferind responsabilitatea pe corpul legislativ, insa, in realitate, isi lasa portite de aplicare conform indicatiilor date de conducerea comunista. Desi in interpelare, referitor la simbolul electoral, se spune: “Codul electoral nu stipuleaza strict ca acestea sint sau nu permanente, de obicei acestea sint analoge «simbolului permanent», utilizat in Legea cu privire la partidele politice”, CEC a primit simbolul electoral asa cum a fost prezentat de MAE, adica, pina la urma, nu a existat o corelare intre raspunsul la interpelare si acceptarea simbolului electoral. Insa MAE, descurajata de raspunsul evaziv, nu a reusit sa pregateasca din timp un simbol electoral percutant si usor perceptibil de catre alegatori.
  7. Membrii MAE din Ocniţa nu au obtinut sala pentru intinire cu alegatorii in centrul raional, desi la intrunire urma sa participe un deputat in Parlament, Vitalia Pavlicenco. Conducatorii comunisti ai raionului au declarat ca pentru asemenea partide nu sint Sali. Intilnirea a fost transferata in sala de cultura a satului Ocnita.
  8. Dupa un dialog al deputatului Vitalia Pavlicenco cu persoane de la Riscani, acestea au fost vizitate de reprezentanti ai Puterii comuniste, care le-au sugerat sa se declare dezinteresate de politica. Comunistii au urmatoarea metoda — ori toţi trebuie sa treaca de partea lor ori sa forţeze persoana “sa nu faca politica”, adica sa nu fie de partea anticomunistilor.
  9. In zilele de 10–14 februarie, Vladimir Voronin, candidatul nr.1 pe lista PCRM, nedegrevat din functia de Presedinte al R.Moldova si circulind in masina de serviciu cu nr.RM 001, escortat de trena politica, a avut intilniri electorale in raioanele din nordul republicii.
  10. La intreprinderea “Selectia” din Balti, in cadrul “turneului electoral de nord” al Presedintelui Vladimir Voronin, intilnirea a avut loc in timpul orelor de lucru.
  11. La Donduseni, intilnirea a avut loc duminica, 15 februarie, intre 12.00–13.00, fiind fortati sa fie prezenti la aceasta, sub amenintarea de a fi concediati, primari, medici, profesori, angajati ai sectiilor desconcentrate si ai institutiilor raionale dirijate de comunisti.
  12. La Edinet, Vladimir Voronin, in paralel cu intilnirea electorala, a convocat, prin implicarea coinducerii ministerului afacerilor interne, efectivul de politisti, pe care i-a somat sa voteze, impreuna cu familia si rudele, pentru PCRM, spunindu-le ca are “securitatea sa” si va fi informat exact “cine si cu cine voteaza”.
  13. La Sectia raionala pentru asistenta sociala de la Riscani, in legatura cu intilnirea organizata de Vladimir Voronin pe 12 februarie 2009, toti angajatii au fost fortati, sub amenintarea de fi concediati, sa vina sa asculte minciuna si falsele promisiune comuniste.
  14. Pe data de 14 februarie Vladimir Voronin a fost la Soroca, in masina de serviciu RM 001, insotit de paza de stat. In legatura cu aceasta, a fost intrerupt la ora 12.00 procesul de studii la Colegiile pedagogic, Colegiul de arte si Colegiul agricol, pentru ca studentii sa fie adusi, in frunte cu directorii de scoli, la intilnirea electorala. Aceasta in timp ce consilierului raional Petru Zolotariov, candidat pentru functia de deputat pe lista MAE, nu i se permite sa intre in scoli, invocindu-se o circulara data de Ministerul Educatiei si Tineretului. Astfel, comunistii folosesc din plin resursele administrative. Nu toti doritorii au putut intra la intilnire. Unii nesimpatizanti ai comunistilor, care s-au strecurat, au pus intrebari la care Voronin nu a raspuns, pentru ca “a venit la intilnire nu ca si Presedinte al R.Moldova, ci ca si candidat pe lista PCRM”. A facut o asemenea afirmatie in conditiile cind el a condus aproape de unul singur R.Moldova timp de opt ani si vine la intilniri pe baza resurselor administrative finantate din banii contribuabililor. Materialele filmate de catre echipa comunista sint aratate apoi ca spoturi electorale, ceea ce inseamna manipularea alegatorilor, pentru ca este aratata o prezenta masiva a cetatenilor la intilnirea cu Vladimir Voronin, cind, de fapt, prezenta este asigurata prin aducerea sau implicarea in aducere a oamenilor la intilniri electorale sub amenintarea de a fi concediati.
  15. Pe data de 16 februarie a avut loc, in sala de sedinte a Guvernului, la orele 10.00, Colegiul largit al Ministerului Educatiei si Tineretului, unde a vorbit Zinaida Greceanii, incercind sa spele creierii cu demagogia comunista si “realizarile guvernarii comuniste”, in special fiind vorba de majorarea salariului etc. Acest “Colegiu largit” pare sa fi fost convocat special pentru aceasta intilnire cu prima-ministra nedegrevata de facto.
  16. Trezoreriile au stopat finantarile pentru orice cheltuieli exceptind salariile. Surse anonime spun ca aceasta se face pentru ca alocarile de bani de la buget sa fie reluate in luna aprilie, pentru a produce un “efect electoral”.
  17. Pe data de 12 februarie, in incinta ASEM, la ora 13.00, a avut loc, in timpul procesului de studii, o intilnire a candidatului pentru Parlament din partea comunistilor, Marian Lupu. Fiind intrebat daca intilnirea se desfasoara cu respectarea legii si a dispozitiilor date de Ministerul Educatiei si Tineretului, Marian Lupu a declarat ca “studentii decid” sa vina sau nu, cind, de fapt, studentii au fost “incuratati”, ca san u spunem fortati sau influentati sa mearga la intilnirea cu acest candidat comunist la functia de legislator.
  18. Pe data de 16 februarie, la adunarea de la Orhei a membrilor MAE, o profesoara i-a informat pe cei prezenti asupra unui caz iesit din comun, produs la Institutul de Stiinte ale Educatiei. Larisa Savga, Ministra Educatiei si Tineretului, i-a convocat pe toti profesorii si managerii de la cursurile de formare continua si le-a prezentat punctul de vedere “comunist” asupra “realizarilor PCRM in cei 10 ani de guvernare”. Indignati de cele auzite, cei din sala au inceput sa protesteze, punind mai multe intrebari la care ministra nu avea raspuns. Unul dintre profesori, indignat de comportamentul ministrei, si-a pierdut cunostinta, a cazut jos, iar Urgenta sosita la fata locului a constatat o congestie cerebrala. Lumea, speriata de acest caz, a inceput sa paraseasca sala, pe fundalul vociferarilor candidatei comuniste pentru Parlament, Vioreliei Moldovan-Batrinac, pentru ca profesorii sa “fie atenti cu cine voteaza pe 5 aprilie”.
  19. In pofida existentei locurilor anuntate public pentru afisaj prin decizia administratiei publice locale, in centrul orasului Glodeni, vizavi de restaurantul “Izvoras”, PCRM si-a plasat, contrar legislatiei, afisajul electoral pe copaci, la fel ca si pe stilpi in fata scolilor nr.2 si nr.3, ca si in intreg orasul.
  20. Pe data de 14 februarie, ministrul agriculturii, Anatol Gorodenco, candidat pe lista de deputati a PCRM, a convocat o sedinta in incinta Consiliului raional Glodeni, la care “le-a adus aminte” tuturor “pe banii cui traiesc” — adica pe ai comunistilor. Spunindu-le ca, daca vor sa se mai mentina in viata sociala, sa ii voteze pe comunisti.
  21. Pe data de 16 februarie la orele 13.00, a avut loc, la Sturzovca, adunarea invatatorilor de la Gimnaziul cu predarea in limba rusa si de la Liceul cu predare in limba romana, intr-un sat condus de un primar comunist, cu participarea ministrei Larisa Savga, insotita de deputatul Boris Stepa. Aceasta in conditiile in care, precum am mentionat mai sus, insusi Ministerul Educatiei si Tineretului a dat circulara privind interzicerea actiunilor politice si electorale in institutiile scolare.