Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiMAE

Tinerii de pe lista MAE fac o echipă adevarată cu seniorii

|versiune pentru tipar| MAE, 20 februarie 2009

Tinerii care candideaza pe lista Miscarii social-politice “Actiunea Europeana” (MAE) indeamna societatea civila si toate partidele sa-i ia in serios pe tineri si sa nu-i trateze doar in scopuri electorale. Intr-o conferinta de presa sustinuta vineri, 20 februarie, patru tineri de pe lista MAE au lansat o declaratie, in care se spune ca MAE este singurul partid care a venit in sprijinul tinerilor, chiar daca mai multe formatiuni politice au facut in ultimii ani declaratii in acest sens.

Potrivit declaratiei, pe lista MAE, din cei 103 de candidati, 27 de persoane sunt in vârsta de pâna la 28 de ani, adica o treime, iar 31 de persoane au intre 28 si 50 de ani. Trei tineri se regasesc in primii zece candidati: Diana Crudu (locul 8), Mariana Taranu (locul 9) si Veaceslav Ombun (locul 10). Patru tineri sunt intre primii 20. Lista este o dovada de non-discriminare, inclusiv prin prisma gen — 73 de persoane sunt barbati si 30 femei. In primii zece sunt cinci femei si in primii 20 — opt femei. Trei dintre primii cinci candidati sunt femei, se arata in declaratie.

“Daca analizam bine listele AMN, PL, PLDM si PDM, ajungem la vorba dramaturgului: La vremuri noi, tot noi”, a declarat Diana Crudu. “Am fost acuzati in presa de probleme organizatorice serioase anume din prisma faptului ca avem prea multi tineri pe lista noastra. Sa asteptam moartea naturala a celor care au prins radacini la guvernare sau in fruntea partidelor politice? Acestia, stiti foarte bine, ca nu se lasa plecati decât cu picioarele inainte. Sau sa acceptam situatia când pe ghebul unui tânar politician ies de la naftalina fosilele politice?”, a mai spus tânara.

Purtatorul de cuvânt al MAE, o alta tânara de pe lista formatiunii, Dina Ivanova, a mentionat ca tinerii inclusi pe lista MAE sunt competenti si activi si nu au fost selectati la intâmplare. “Tinerii de pe lista MAE nu sunt cei care doar poarta steagurile si fac flash-mob-uri, ci sunt tineri tratati cu incredere si respect, dorindu-se pregatirea lor pentru a fi tinara noastra clasa politica”, a spus Dina.

Cel mai tinar candidat de pe lista MAE este Andrei Lungu, nascut in 1990, elev la liceul “Constantin Negruzzi” din Chisinau, plasat pe locul 96, fost vicepresedinte al Organizatiei din Chisinau a Tinerilor National-Liberali.

Chiar daca sunt constienti ca exista putine sanse ca el sa ajunga in Parlament, tinerii MAE sustin ca in acest fel lui Andrei i s-a oferit o incurajare, o perspectiva sa creada ca poate fi ales si nu doar sa aleaga. “Includerea lui Andrei pe lista MAE este un imbold tinerilor sa se implice activ in viata social-politica. Este o unda verde pentru tinerii din toata tara”, a spus Andrei Pavaloi, presedintele Forului tineretului european, organizatie subsidiara a MAE. Insasi, Andrei, nu este descurajat de sansele slabe. El spune ca va avea timp sa se pregateasca si sa acumuleze experienta pentru a promova in viitor schimbarea R. Moldova sub aspect politic, social si economic.

MAE indeamna toate partidele sa-si ia in serios pe tineri, sa nu-i trateaza ca pe carne de tun politic si electoral. Tinerii MAE propun tinerilor candidati pentru Parlament de pe listele altor partide, liberale si democratice, sa organizeze o masa rotunda si sa invite presa sa discute despre viziunile lor asupra viitorului R. Moldova.

Sursa: www.ae.md