Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiMAE

Manifest adresat de către MAE partidelor politice şi tuturor cetăţenilor din R.Moldova privind atitudinea faţă de zece probleme cruciale pentru definirea viitorului nostru comun

|versiune pentru tipar| MAE, 22 februarie 2009

Miscarea Actiunea Europeana a fost si ramîne deschisa cooperarii cu partidele si sectorul asociativ, cu presa si cu toti cetatenii Republicii Moldova. De ani în sir sîntem cantonati într-o realitate de impas, ce nu ofera un cadru pentru schimbare. Presa, care reflecta aspiratiile si dezideratele membrilor societatii, a adresat partidelor politice o serie de întrebari de natura cruciala pentru viitorul european al Republicii Moldova. MAE a încercat o consolidare a fortelor politice democratice si reformatoare într-un pol proeuropean, care sa priveasca în mod univoc cele 10 întrebari formulate. Consideram ca ar fi oportun daca fiecare partid reformator, national, care aspira sa intre în Parlament si sa decida soarta oamenilor, a statului, si-ar expune deschis, franc si ferm pozitia fata de aceste pozitii. Acest raspuns ar fi si un angajament al fiecarui partid, care se considera democratic si national, privind comportamentul sau în viitorul Parlament, unde aceste probleme ar trebui sa-si gaseasca, prin efortul comun al fortelor proeuratlantice si românesti, o rezolvare comuna.

Iata raspunsul MAE la cele 10 întrebari definitorii pentru destinul European al Republicii Moldova, care este un Manifest-anexa la Oferta electorala a formatiunii:

  1. Atitudinea fata de natura etnica a statului R.Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase. — R.Moldova este al doilea stat românesc, populatia R.Moldova este alcatuita, în proportie de 80 la suta, de români, limba de stat în R.Moldova este limba româna.
  2. Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei. — Este necesara o perioada de tranzitie spre unificarea Mitropoliilor din Republica Moldova, conform realitatii ca sîntem parte a natiunii române.
  3. Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Rusia si cu CSI. — R.Moldova va proceda ca si Georgia, urmînd sa depuna, de urgenta, cerere de iesire din CSI.
  4. Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu România. — R.Moldova va semna un Parteneriat strategic bilateral moldo-român “Pentru Europa”.
  5. Atitudinea fata de intrarea R.Moldova în NATO. — Se va abroga actuala Conceptie a securitatii nationale si modifica art.11 din Constitutie, pentru anularea neutralitatii militare a statului.
  6. Atitudinea fata de integrarea R.Moldova în UE. — R.Moldova va opta pentru a obtine, de urgenta, statutul de stat-asociat al UE si pentru semnarea unui Acord special de preaderare la UE, cu sprijinul României.
  7. Atitudinea fata de adoptarea urgenta a Legii lustratiei. — Legea lustratiei va fi printre primele documente adoptate de viitorul Parlament. Candidatii pentru Parlament pe lista MAE au declarat, pe propria raspundere, ca nu au colaborat cu organele sovietice de securitate.
  8. Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului. — În Republica Moldova, PCRM este, de jure, în afara legii. Vom radia, conform legislatiei în vigoare, nerespectate în prezent, partidele de sorginte comunista din Registrul partidelor de la Ministerul Justitiei. Parlamentul va interzice, prin lege, partidele de esenta comunista si nazista.
  9. Atitudinea fata de Actul de la 4 aprilie 2005. — Condamnam Actul de la 4 aprilie 2005 si pledam pentru nerepetarea unui asemenea act în Parlamentul R.Moldova. Candidatii pentru Parlament pe lista MAE se angajeaza sa nu se alieze comunistilor si acolitilor lor.
  10. Atitudinea fata de actualul regim comunist, condus de Voronin. — Pledam pentru o Moldova fara Voronin, o Moldova fara comunism. Am luptat constant pentru democratie si pentru eliminarea comunismului din societatea noastra.