Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiMAE

Patru formaţiuni susţin pactul anticorupţie propus de MAE

|versiune pentru tipar| MAE, 11 martie 2009

Patru formatiuni politice — Partidul Democrat (PDM), Alianta “Moldova Noastra” (AMN), Partidul Republican (PRM) si Partidul Liberal-Democrat (PLDM), s-au alaturat Pactului National impotriva Coruptiei, lansat acum 7 zile de Miscarea social-politica “Actiunea europeana” (MAE). Prevederile pactului urmeaza sa fie aplicate in primele 6 luni ale urmatoarei guvernari, a declarat miercuri, 11 martie, intr-o conferinta de presa la agentia Info-Prim Neo, presedintele formatiunii Anatol Petrencu.

“Consideram ca acest fapt constituie un pas inainte si ne da sperante ca MAE va reusi in perioada urmatoare sa inchege un pol democratic de lupta impotriva hotiei si mafiei de stat”, a spus Anatol Petrencu.

Vitalia Pavlicenco, candidat pe lista electorala a MAE, este de parerea ca decizia partidelor de a adera la pact demonstreaza vointa politica pentru a crea un cadru care sa permita tragerea la raspundere a celor suspectati de coruptie.

Anatol Petrencu a anuntat ca semnarea pactului ramâne deschisa. Apelul MAE nu a vizat Partidul Comunistilor (PCRM). Acest partid este corupt in esenta sa, pe când celelalte formatiuni democrate mai pot fi salvate de “virusul” coruptiei, sustine Petrenco. “In ceea ce-i priveste pe comunisti si pe acolitii acestora, PPCD, PSD si UCM, singura solutie este izolarea si inlaturarea imediata de la putere”, a declarat liderul MAE.

Petrencu a mai spus ca MAE nu va participa la constructia nici unei coalitii de guvernare, daca in programul acesteia nu se va regasi un plan coerent de masuri privind combaterea coruptiei.

Potrivit datelor MAE, in urma actelor de coruptie, R. Moldova pierde anual din buget 1,5 mlrd dolari in urma ratarii granturilor si creditelor cu dobânzi mici, aplicarii impozitelor neoficiale si a altor ilegalitati.

MAE va organiza, joi, 12 martie, dezbaterea “Parteneriatul pentru Moldova. Solutii anticoruptie pentru combaterea saraciei”, la care sunt invitati reprezentanti ai 20 de ONG-uri, ambasadori si reprezentanti ai mass-media.

Serviciul de presă al MAE