Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPCRM

Demers al Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, către Curtea Constituţională: Partidul Comuniştilor solicită renumărarea integrală a voturilor

|versiune pentru tipar| PCRM, 10 aprilie 2009

Alegerile parlamentare din 05 aprilie 2009 s-au finalizat cu victoria indubitabilă a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Întreg procesul electoral a fost înalt apreciat de către observatorii OSCE, ai Parlamentului european, ai Consiliului Europei şi ai ţărilor CSI. Alegerile au fost recunoscute democratice şi libere.

În acelaşi timp, în pofida tuturor aprecierilor şi procedurilor de drept, în pofida bunului simţ liderii a 3 partide de opoziţie V. Filat, D. Chirtoacă şi S. Urechean au iniţiat un atac fără precedent asupra rezultatelor alegerii democratice a poporului. Ei şi adepţii lor, folosind tineretul studenţesc şi elevi în calitate de scut viu, bazându-se pe susţinerea largă a reprezentanţilor structurilor criminale, au creat pe 7 aprilie în capitala Moldovei atmosfera unui putci stradal. Foarte rapid protestul, organizat de către partidele liberale, a căpătat forma unei lovituri de stat, îndreptate la lichidarea suveranităţii şi independenţei statului nostru. Numai calmul extraordinar al puterii de stat din Republica Moldova a permis să fie păstrate mii de vieţi tinere şi să îndrepte procesul politic din ţară într-o albie relativ previzibilă. În acelaşi timp evenimentele din 7 aprilie au ştirbit extrem de serios imaginea întregului proces democratic din Republica Moldova, l-au împins în impasul conflictului moral şi politic.

În această situaţie, în scopul creării unor condiţii fundamentale pentru activitatea stabilă a nou-alesului organ legislativ al ţării, eu în calitate de Preşedinte al partidului, care a obţinut victoria convingătoare în competiţia cinstită şi democratică, solicit de la Curtea Constituţională soluţionarea univocă a necesităţii renumărării integrale a voturilor alegătorilor la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009.

Sunt ferm convins că renumărarea integrală, efectuată în conformitate cu legislaţia şi procedurile în vigoare, va deveni un argument important pentru instituirea stabilităţii politice, a păcii şi a încrederii reciproce în Republica Moldova.

Sursa: www.pcrm.md