Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPDM

Poziţia PDM privind coaliţia majoritară democratică după alegerile parlamentare din 2009

|versiune pentru tipar| PDM, 16 martie 2009

Experienţa scrutinelor precedente şi partajarea traditională a electoratului a demonstrat că partidele de dreapta nu pot obţine mai mult de o treime de mandate în Parlament. În aceste condiţii, numai conectarea centrului politic poate contribui la formarea unei majoritati parlamentare stabile, democratice. Acest lucru a fost demonstrat cu prisosinţă şi la alegerile locale din 2007, la care Partidul Democrat din Moldova, acumulînd peste unsprezece procente din sufragii, a contribuit în mod decisiv la crearea de majorităţi democratice în 21 de raioane ale ţării. Este de remarcat că PDM este unica formaţiune democratică care are experienţa participării la guvernare, într-o perioadă extrem de dificilă, în care au fost realizate reforme vitale pentru democratizarea ţării noastre. Această experienţă partidul nostru este decis s-o valorifice spre binele ţării şi în această perioadă extrem de complicată.

Avînd în vedere că duetul Braghiş-Muşuc este în mod cert controlat de către gruparea Voronin-Tcaciuc, devine absolut clar că numai PDM, care în toţi aceşti ani a pledat pentru consolidarea sistemului democratic în Moldova, poate determina evoluţia pozitivă a ţării, fapt dorit de toţi cetăţenii Republicii Moldova. Din păcate speculaţiile că PDM, chipurile, ar oscila spre stînga radicală în perioada postelectorală sînt promovate tot de către unele partide cu titulatura liberală, care rîvnesc să rupă un anumit număr de voturi de pe acest segment. Noi apelăm la raţiunea forţelor politice, care doresc schimbarea în Republica Moldova, să renunţe la comportamentul agresiv şi să demonstreze electoratului, comunităţii internaţionale că sînt capabile să depăşească animozităţile interne pentru a oferi o şansa relansării reale a ţării noastre pe calea democraţiei, progresului şi acreditării valorilor democratice în Republica Moldova.

Pe aceasta cale reconfirmăm poziţia hotărîtă atît a conducerii, cît şi a membrilor şi simpatizanţilor PDM, de a avea după alegerile din 5 aprilie o majoritate parlamentară democratică şi un guvern apt să asigure cetăţenilor ceea ce ei merită cu adevărat — un trai decent într-un stat de drept, care merită să fie membru cu drepturi depline al familiei statelor europene.

Serviciul de presă al PDM