Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPDM

PDM cheamă opoziţia să verifice listele electorale

|versiune pentru tipar| PDM, 18 martie 2009

Partidul Democrat din Moldova face apel către formaţiunile politice de opoziţie să demareze imediat un amplu proces de verificare a listelor electorale, pentru a preveni o posibilă fraudare a alegerilor parlamentare din 5 aprilie, a declarat vicepreşedintele PDM, Oazu Nantoi, în cadrul unei conferinţe de presă. Declaraţia survine în urma anunţării de către Comisia Electorală Centrală a cifrei de 2 milioane 550 de alegători incluşi pe liste, ceea ce, comparativ cu alegerile din 2007, atestă o creştere inexplicabilă, cu circa 146 mii de alegători.

Oazu Nantoi a mai declarat presei că au fost atestate cazuri în care reprezentanţii Partidului Democrat din Moldova în Consiliile electorale au fost intimidaţi, fapt ce confirmă intenţia anumitor forţe politice de a deţine controlul deplin asupra componenţei acestora. De asemenea, vicepreşedintele PDM a specificat că temerile în acest sens sînt confirmate de partajarea pe principii politice a consiliilor electorale din municipiul Chişinău.

Cu referinţă la pericolul de fraudare a alegerilor parlamentare, Oazu Nantoi a spus că nu exclude faptul că acreditarea Misiunii de observatori CSI la scrutinul parlamentar poate avea rolul de a valida alegerile chiar dacă ele vor fi fraudate şi, eventual, pentru a contrabalansa declaraţia corespunzătoare a observatorilor OSCE.

Ţinînd cont de gravitatea situaţiei, vicepreşedintele PDM a chemat toate partidele de opoziţie să se includă în verificarea listelor de alegători pentru a nu permite fraudarea alegerilor şi pe ultima sută de metri, ceea va compromite definitiv principiul democratic al transferului de putere în urma unor alegeri liberi exprimate şi poate genera o destabilizare de proporţii a situaţiei social-politice după 5 aprilie.

Serviciul de presă al PDM