Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPDSMU

Campania electorală e un val nou de corupţie, frică şi violenţă în Republica Moldova

|versiune pentru tipar| PDSMU, 23 martie 2009

Campania electorală care precede alegerile în Parlamentul Republicii Moldova şi-a atins apogeul. Cei mai mulţi dintre participanţi şi-au prezentat platformele electorale şi au declarat drept sarcină prioritară, în cazul succesului la alegeri, stîrpirea corupţiei.

Cu toate acestea, suntem convinşi că aşa-numitele partide tradiţionale, care îşi evaluează cât se poate de pozitiv şansele de a accede la putere, provoacă un nou val de corupţie, frică şi violenţă în ţară.

Odată cu promisiunile nefondate, cumpărarea voturilor şi recompensele băneşti pentru participarea cetăţenilor la mitinguri şi întruniri, cheltuielile imense pentru publicitate, organizarea spectacolelor de masă şi folosirea pe larg a resurselor administrative, aceşti oameni politici demonstrează societăţii că elementul obligatoriu al puteii este corupţia.

Nici unul dintre aceste partide politice nu a declarat alegătorilor câţi membri întruneşte partidul lor, câte resurse au fost adunate în calitate de cotizaţie de membru şi în ce condiţii sunt finanţaţi de anumite unităţi de afaceri. Nu este secret pentru nimeni că aceste mijloace reprezintă investirea capitalului în proiecte viitoare, slăbirea politicii de impozitare şi vamale în interesul sponsorilor.

Un fenomen obişnuit pentru campania electorală pe care o traversăm a devenit sunetul sirenei poliţieneşti care însoţeşte escortele candidaţilor în palament de la partidul la putere, blocarea intrărilor în localităţile în care îşi fac prezentările, asigurarea prezenţei publicului, chiar şi fără voia acestuia, “respectul” faţă de alegători prin perchiziţionarea acestora. Se creează impresia că poporul moldovensec este format din terorişti şi sălbatici cu care nu poţi să comunici decât peste bariera de securitate. Mai mult decât atât, unul dintre activiştii noştri a fot reţinut şi bătut de poliţie în oraşul Edineţ din motiv că şi-a parcat maşina în apropierea locului în care urma să se desfăşoare întâlnirea preşedintelui Parlamentului cu alegătorii.

Ameninţările, violenţa şi şantajul din partea autorităţilor şi a unor concurenţi politici au devenit părţi componenete obligatorii a campaniei electorale în Republica Moldova. La biroul partidului “Moldova Unită” se adresează adesea aşa-numiţii simpatizanţi care ne avertizează că după 5 aprilie 2009 ne vom confrunta cu mari neplăceri dacă vom continua să criticăm guvernarea actuală. La începutul lunii martie în raionul Ştefan-Vodă au fost bătuţi activiştii noştri, care împărţeau material electoral. Unul dintre conducătorii raionului Floreşti a ameninţat că îl va elibera din funcţie pe oricine va îndrăzni să ne susţină partidul.

In satul Pelenia din raionul Drochia, activiştii PCRM au aplicat violenţa faţă de activiştii noştri şi i-au ameninţat cu bătăi în cazul continuării activităţii acestora sub pretextul că această localitate este comunistă. Cu ocazia împlinirii unui an de la începutul conflictului transnistrean, toţi veteranii participanţi la Serviciul de protecţie civilă şi a situaţiilor extraordinare din cadrul MAI Republicii Moldova, au fost premiaţi, cu excepţia activiştilor “Moldova Unită”, printre care sunt şi cavaleri ai ordinului “Ştefan cel Mare”. Acţiuni obişnuite au devenit distrugerea posterelor şi afişelor ale partidului nostru, încercările de a convinge activiştii noştri să ia alte poziţii pentru o suma anumită de bani sau în schimbul unor funcţii înalte după accederea la putere. In raioanele de sud ale republicii se ajunge la situaţii nemaipomenite: conducătorii unor instituţii încearcă să ia de la activiştii noştri recipise privind refuzul de a împărţi materialul electoral al partidului “Moldova Unită”, convingându-i de asemenea să ia parte la activităţile partidului la putere.

Toate acestea nu corespund cu principiile de constituire a unei societăţi democrate, onestităţii şi bunei credinţe, deschiderii în servirea poporului, declarate de partide. Această stare a lucrurilor duce la pierderea încrederii din partea cetăţenilor pentru orice partid politic şi pentru stat în general, ceea ce poate să ducă la adâncirea crizei în toate sferele de activitate a ţării şi să-i compromită viitorul.

Ţinând cont de acestea, “Moldova Unită” declară următoarele:

O asemenea atitudine a candidaţilor în cadrul campaniei electorale din Republica Moldova, generează un nou val de corupţie, încălcarea normelor constituţionale, ceea ce compromite insăşi ideea de constituire a unui stat bazat pe principiile de drept şi respectarea valorilor democrate fundamentale.

Responsabilitatea pentru încălcarea legislaţiei electorale îi revine guvernării curente, care a instituit frica şi violenţa, ameninţarea şi şantajul drept o normă de luptă cu oponenţii, cu utilizarea pe larg a resurselor administrative şi, în primul rând, a organelor de drept.

Оi îndemnăm pe toţi oponenţii să etaleze un nivel înalt de cultură politică, bună credinţă şi respect faţă de ceilalţi, să nu accepte regulile de joc impuse de guvernarea actuală, să demonstreze prin propriu exemplu că Republica Moldova merită să urmeze calea dezvoltării democrate şi integrării europene.

Ne adresăm inspectorilor internaţionali şi societăţii civile din Republica Moldova îndemnându-i să urmărească de aproape mersul campaniei electorale şi a alegerilor în Parlamentul ţării, să evalueze obiectiv starea democraţiei în republică şi să le ceara partidelor guvernante să respecte cu stricteţe responsabilităţile asumate şi să asigure respectarea legislaţiei în vigoare, precum şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului.