Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPL

Comuniştii îi folosesc pe foştii puşcăriaşi şi pe studenţii Academiei de Poliţie în lupta electorală cu Partidul Liberal

|versiune pentru tipar| PL, 14 februarie 2009

În cadrul întâlnirilor vicepreşedintelui Partidului Liberal Anatol Şalaru cu alegătorii din satele Isacova şi Selişte din raionul Orhei, care au avut loc vineri, 13 februarie curent, un grup de persoane care nu locuiesc în satele respective, au încercat să zădărnicească buna desfăşurare a întâlnirilor. Acest grup de mai mult de zece persoane, aflate în stare de ebrietate, au făcut uz de violenţă verbală şi de ameninţări cu aplicarea forţei fizice. Acelaşi grup a fost prezent iniţial la întâlnirea cu alegătorii din satul Isacova, iar apoi a fost transportat cu maşinile la întâlnirea de la Selişte, prin aceasta trădându-se caracterul organizat al acţiunii antiliberale şi coordonarea sa dintr-un centru de comandă unic.

În timpul discuţiilor cu acest grup, s-a putut constata că unii sunt studenţi ai Academiei de Poliţie “Ştefan cel Mare”, iar alţii — foşti deţinuţi de drept comun, care fuseseră înainte de aceasta chemaţi la poliţie, ameninţaţi cu fabricarea unor dosare, bătuţi şi şantajaţi ca să participe la acţiunile provocatoare împotriva Partidului Liberal. În caz că refuzau, — aşa cum au recunoscut aceştia în discuţii — erau ameninţaţi că vor fi băgaţi din nou la puşcărie. Unele dintre aceste persoane aveau vânătăi pe faţă. Tinerii care au afirmat că sunt studenţi ai Academiei de Poliţie erau îmbrăcaţi toţi la fel — pantaloni negri, scurtă neagră cu guler de blană — telefoane mobile cu căşti, fiind permanent în legătură cu persoana coordonatoare. Există mai mulţi martori care pot confirma raportul făcut către persoana coordonatoare al unui membru al grupului, care după întâlnirea de la Isacova a transmis prin telefon: “Domnule Josanu, transmiteţi dlui Nicolae că aici am terminat. Am făcut tot ceea ce trebuie”. Cel care raporta se prezenta cu numele de Mihai. Precizăm că numele de familie al comisarului Poliţiei criminale din raionul Orhei este Josanu. Ulterior, persoana care se recomanda cu numele de Mihai s-a adresat preşedintelui Filialei PL Orhei, dl Sergiu Miron, spunându-i: “Ne întâlnim diseară la Selişte”. Grupul respectiv, între timp ajuns într-o stare şi mai avansată de ebrietate, a încercat să repete scenariul şi la Selişte, sărind la bătaie la oameni, dar cetăţenii satului nu le-au permis accesul în Casa de cultură. Văzând că nu reuşesc, au cerut prin telefon să vină maşinile ca să-i ia de acolo.

Partidul Liberal consideră că ilegalităţile comise de acest grup de persoane în raionul Orhei împotriva PL sunt inspirate şi coordonate de organele de poliţie şi că urmăresc scopul de a intimida şi a speria alegătorii, astfel ca aceştia să nu voteze pentru candidaţii Partidului Liberal la alegerile parlamentare de la 5 aprilie.

PL denunţă cu vehemenţă aceste acţiuni banditeşti îndreptate împotriva sa. Ele nu-şi găsesc justificarea în campania electorală ce a început şi este urmărită cu maximă atenţie de către organismele europene şi internaţionale pentru monitorizarea corectitudinii procesului electoral din Republica Moldova.

PL cere stoparea acestor derapaje antidemocratice şi tragerea la răspundere a vinovaţilor.

PL va organiza luni, 16 februarie, la ora 11.00, o conferinţă de presă pe această temă.

Departamentul de Comunicare al PL