Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPL

Apel al Partidului Liberal către Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene

|versiune pentru tipar| PL, 10 martie 2009

Sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, aflaţi la muncă pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, şi-au manifestat dorinţa de a-şi exercita dreptul constituţional de vot în cadrul alegerilor parlamentare ce vor avea loc în Republica Moldova la 5 aprilie 2009. Acest fapt a fost confirmat şi la întâlnirile pe care vicepreşedintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă, Primarul General al Municipiului Chişinău, le-a avut în zilele de 7 şi 8 martie cu mii de cetăţeni moldoveni aflaţi în oraşele Roma, Bologna şi Padova din Italia, unde, potrivit unor date, numărul lor ar varia între 200 de mii şi 300 de mii. Spre regret, dreptul lor de vot nu a fost asigurat de guvernarea comunistă de la Chişinău, care a refuzat deschiderea unor secţii de votare suplimentare. În Italia, autorităţile comuniste au deschis doar două secţii de votare, la Roma şi Bologna.

Aceeaşi stare de lucruri gravă se înregistrează în Franţa, în Germania, în Portugalia, în Marea Britanie şi în Irlanda şi Spania — ţări în care în general nu au fost deschise secţii de votare — într-un cuvânt, în toate statele membre ale Uniunii Europene cu importante comunităţi de moldoveni pe teritoriul lor.

Partidul Liberal, principalul oponent al partidului comuniştilor de guvernământ, care îşi asumă obiectivul Schimbării la nivelul întregii republici şi, implicit, reorientarea strategică a Republicii Moldova spre integrarea europeană, face apel către Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene, solicitându-le să manifeste, în ziua de 5 aprilie 2009, loialitate faţă de cetăţenii moldoveni aflaţi pe teritoriul lor, să le faciliteze accesul la vot şi, în măsura posibilităţilor, să asigure pentru ei deplasarea către secţiile de votare deschise de Republica Moldova în statele respective. Prin acest gest de generozitate, statele Uniunii Europene, întreaga comunitate europeană îşi va exprima solidaritatea cu alegătorii Republicii Moldova, care îşi doresc în cel mai sincer mod realizarea schimbării democratice a puterii şi aderarea la Uniunea Europeană.

Sursa: www.pl.md