Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPL

Candidaţii PL vin în faţa alegătorilor

|versiune pentru tipar| PL, 23 martie 2009

La 21 şi 22 martie, liderii PL Dorin Chirtoacă, Anatol Şalaru, Corina Fusu, Ion Hadârcă, Nistor Grozavu, Vadim Cojocaru s-au întâlnit cu alegătorii din raioanele Teleneşti, Soroca, Drochia, Ocniţa, Şoldăneşti, Ştefan Vodă, Leova, Nisporeni şi Străşeni.

Sâmbătă, 21 martie, vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă a prezentat Programul electoral al PL şi a răspuns la întrebările alegătorilor din satele Brânzeni, Sărăteni, Mândreşti şi din centrul raional Teleneşti. Unul dintre subiectele de discuţie a fost protecţia socială. “PL a refuzat să discute despre salarii medii şi sume populiste. Considerăm că protecţia socială trebuie să fie asigurată de către stat cel puţin la nivelul minimului de existenţă. Astăzi, pensia minimă trebuie să fie de 1700 de lei, iar salariul minim de 2000 de lei. Nu sunt sume atractive, dar permit supravieţuirea. Încă în anul 2005 PL a cerut actualei guvernări să stabilească un prag minim de salarizare şi de achitare a pensiilor la coşul minim de consum, însă am fost refuzaţi. Vom gestiona corect banul public, astfel vom avea resurse pentru a majora salariile şi pensiile”, a declarat Dorin Chirtoacă la întâlnirea cu alegătorii din satul Mândreşti.

La întâlnirile cu alegătorii din satele Răspopeni şi Parcani din raionul Şoldăneşti, candidatul PL Ion Hadârcă a vorbit despre necesitatea dezvoltării rurale şi modernizare a satelor: “Venind la guvernare, vom reface şi vom dezvolta infrastructura de bază, vom promova politici de direcţionare a investiţiilor străine şi republicane către localităţile rurale, vom crea facilităţi pentru tinerii specialişti în scopul încadrării în muncă în mediul rural, vom renaşte satele pustiite de guvernarea comunistă”, a menţionat Ion Hadârcă.

Duminică, 22 martie, candidatul PL Nistor Grozavu a avut o serie de întâlniri cu alegătorii din localităţile Nimereuca, Cerlina, Vărăncău, Dărcăuţi şi Bulbocii Noi din raionul Soroca. Oamenii l-au întrebat pe membrul PL care sunt soluţiile pentru a dezvolta agricultura, salvând astfel mii de cetăţeni din domeniul rural. “Vom alinia legislaţia RM la cerinţele legislaţiei Uniunii Europene, ca să putem exporta produse agricole în spaţiul Uniunii Europene, vom dezvolta agricultura ecologică, vom acorda suport producătorilor agricoli şi investitorilor, vom subvenţiona agricultura în proporţie de 30% pentru un hectar cultivat, acestea sunt doar câteva dintre modalităţile de dezvoltare a agriculturii pe care şi le-a propus echipa PL”, a menţionat Nistor Grozavu.

Vicepreşedinta PL Corina Fusu a stat de vorbă cu alegătorii din Hasnăşenii Mari, Sofia şi Ochiul Alb din raionul Drochia. Oamenii sunt indignaţi de faptul că nu au unde să-şi vândă producţia, statul nu are grijă de producătorul autohton, copiii lor sunt nevoiţi să plece peste hotare, deoarece locuri de muncă practic nu există, calitatea vieţii în mediul rural a scăzut dramatic. “Toate aceste crime comise de comunişti împotriva cetăţenilor vor lua sfârşit odată cu venirea la conducerea statului a unei echipe de profesionişti, corecţi în gestionarea banilor publici, cu dragoste de oameni”, a spus Corina Fusu la întâlnirea cu alegătorii din satul Ochiul Alb.

În satele Clocuşna, Lipnic şi Hădărăuţi din raionul Ocniţa, vicepreşedintele PL Anatol Şalaru a fost întâmpinat cu multă speranţă de către localnici. “Avem o singură şansă să scăpăm de dictatura impusă de regimul comunist. Sper că toţi oamenii vor înţelege că votul din 5 aprilie poate fi unul istoric pentru Republica Moldova, când vom spune adio comunismului, iar lucrurile vor reveni la normal”, a declarat Anatol Şalaru.

În aceeaşi zi, sute de cetăţeni din satele Mileşti, Grozeşti, Şişcani şi oraşul Nisporeni au venit să-l vadă şi să-l asculte pe vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă. Seara, Dorin Chirtoacă împreună cu Ion Hadârcă au avut o întrevedere caldă cu locuitorii din satul Lozova, raionul Străşeni.

Departamentul de Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md