Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al PLDM cu privire la implicarea organelor de forţă în campania electorală

|versiune pentru tipar| PLDM, 17 februarie 2009

Partidul Liberal Democrat din Moldova a atenţionat în repetate rînduri opinia publică despre acţiunile regimului comunist îndreptate spre fraudarea campaniei electorale. Guvernarea comunistă, prin intermediul instituţiilor de forţă, împiedică concurenţii electorali să desfăşoare campania electorală, blocînd acţiunile acestora.

În data de 16 februarie 2009, în momentul în care angajaţii companiei de publicitate montau panoul publicitar al PLDM, a intervenit un echipaj al poliţiei sectorului Rîşcani al capitalei care a sustras actele şoferului, a arestat automobilul ce transporta materialele publicitare cu sigla Partidului Liberal Democrat din Moldova, împiedicînd, astfel, amplasarea panoului.

Poliţia a invocat motivul necoordonării conţinutului panoului cu Direcţia Arhitectură şi Urbanism a primăriei. Reprezentanţii poliţiei i-au comunicat preşedintelui PLDM, deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, Vlad Filat, care s-a deplasat la faţa locului, că pentru amplasarea panoului este necesar contractul de plasare a publicităţii. După prezentarea acestuia, angajaţii poliţiei au invocat imposibilitatea de afişare a publicităţii pe timp de noapte, deşi lucrările se desfăşurau în jurul orei 16.00.

În dimineaţa zilei de 17 februarie 2009, poliţia a intervenit din nou şi a împiedicat instalarea unui alt panou publicitar în strada Calea Moşilor. Poliţia sectorului Rîşcani a reţinut ilegal angajaţii firmei de publicitate. Colaboratorii poliţiei au descins şi la sediul firmei, unde au verificat contractele şi actele companiei.

Agitaţia electorală cu sigla PLDM urma să fie amplasată în spaţiul stabilit în corespundere cu Regulamentul privind modalitatea plasării publicităţii electorale, adoptat de CEC, şi în conformitate cu Legea cu privire la publicitate şi Codul Electoral. Acestea nu prevăd expres necesitatea coordonării publicităţii electorale cu Direcţia arhitectură şi urbanism şi Centrul Naţional de terminologie.

Partidul Liberal Democrat din Moldova a sesizat Comisia Electorală Centrală în legătură cu aceste abuzuri comise de organele de forţă.

PLDM condamnă acţiunile ilegale ale poliţiei şi cere instituţiilor statului să asigure desfăşurarea unei campanii electorale corecte şi libere.

Serviciul de presă al PLDM