Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al PLDM cu privire la înrăutăţirea climatului politic şi electoral în Republica Moldova

|versiune pentru tipar| PLDM, 23 februarie 2009

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că înrăutăţirea climatului politic şi electoral în Republica Moldova crează premise pentru fraudarea alegerilor parlamentare.

Instituţiile statului continuă în mod ilegal să se implice în procesul politic, încălcînd dreptul la întruniri şi libera asociere.

La 22 februarie curent, poliţia rutieră din Bălţi a blocat la ieşirea din oraş 4 autocare ce urmau să transporteze cetăţeni din raionul Sîngerei, pentru a participa la mitingul de protest “Verde pentru votul de peste hotare”. Poliţiştii au cerut şoferilor să prezinte actele la control, pe care le-au “verificat” timp de o oră şi jumătate, astfel împiedicînd cel puţin 150 de oameni să ajungă la acţiunea organizată de PLDM în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Conform autorizaţiei de desfăşurare a acţiunii, poliţia avea obligaţia sa asigure ordinea publică şi securitatea circulaţiei în timpul mitingului şi a marşului de de protest spre Preşedinţie. Angajaţii MAI s-au eschivat de la exercitarea atribuţiilor funcţionale, punînd în pericol securitatea a peste 20.000 de cetăţeni. Despre faptul ca poliţiştii se sustrag de la îndeplinirea obligaţiunilor directe, vorbesc şi cazurile de deteriorare a panourilor electorale ale PLDM. De la începutul campaniei, două bilborduri: unul instalat la intersecţia Bulevardul Ştefan cel Mare şi strada Ion Creangă şi altul la intersecţia străzilor Creangă şi Belinschi din sectorul Buiucani al capitalei — au fost decupate, iar un panou din sectorul Rîşcani a fost vandalizat, în condiţiile în care sarcina directă a poliţiei este să asigure integritatea afişajului electoral.

PLDM cere repetat instituţiilor de forţă să-şi exercite atribuţiile de funcţie şi să nu se implice în procesul politic.

Constatăm că, de la declanşarea campaniei pentru asigurarea dreptului de vot al concetăţenilor noştri din afara ţării, s-au înteţit atacurile organelor de forţă asupra liderilor comunităţilor de moldoveni din străinătate. Ei sunt ameninţaţi cu răfuiala fizică, în cazul în care vor continua să insiste asupra respectării dreptului lor electoral.

Cerem instituţiilor statului să înceteze intimidarea şi ameninţarea conaţionalilor noştri din străinătate, care au protestat faţă de refuzul autorităţilor moldovene de a deschide secţii de votare suplimentare peste hotare. Presiunile exercitate asupra lor reprezintă o încălcare brutală a drepturilor omului şi demonstrează elocvent că autorităţile comuniste se tem de votul cetăţenilor moldoveni care se află în afara ţării.

Facem apel către reprezentanţii mass-media, în special către IPNA “Teleradio-Moldova”, să înceteze manipularea opiniei publice şi să promoveze o politică editorială echidistantă şi obiectiva, informînd corect şi veridic cetăţenii despre procesul electoral, ca o condiţie inerentă pentru desfăşurarea unor alegeri parlamentare libere şi democratice.

Serviciul de presă al PLDM