Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al PLDM privind acţiunile ilegale ale guvernării faţă de reprezentanţii PLDM în campania electorală

|versiune pentru tipar| PLDM, 5 martie 2009

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată cu îngrijorare că actuala campanie electorală se desfăşoară cu multimple încălcări şi abuzuri din partea Partidului Comuniştilor şi a instituţiilor statului. Pe lîngă utilizarea masivă a resurselor administrative, comuniştii recurg la intimidarea concurenţilor electorali, şantajarea şi chiar agresarea agitatorilor, interzicerea desfăşurării întîlnirilor cu alegătorii, sub diferite pretexte.

Astfel, la 28 februarie, în satul Codru Nou, raionul Teleneşti, agitatorii PLDM au fost agresaţi de către persoane apropiate primarului comunist Nina Popa. În aceeaşi zi, la ora 16.00, urma să aibă loc întîlnirea candidaţilor PLDM cu alegătorii. Cu o oră înainte, primarul s-a prezentat în faţa sediului Casei de Cultură, interzicînd sătenilor să asiste la întrunire. Tot în raionul Teleneşti, în satul Mîndreşti, a fost sistată fără explicaţii transmisiunea prin reţeaua de cablu a postului PRO TV.

În comuna Dănceni, raionul Ialoveni, organele de poliţie l-au reţinut timp de 3 ore pe şeful staff-ului electoral al PLDM, sub pretextul fals al distribuirii afişajului electoral în locuri neautorizate. În acelaşi timp, localitatea era împînzită de afişele electorale ale Partidului Comuniştilor.

În raionul Sîngerei, au avut loc tentative de zădărnicire a întîlnirilor cu alegătorii, pe motiv că localurile nu sunt iluminate, curentul electric find sistat în mod premeditat. La fel, angajaţii din sfera bugetară, în special pedagogii, educatorii, medicii sunt avertizaţi să nu participe la întîlnirile cu reprezentanţii PLDM, dacă vor să-şi păstreze locul de muncă.

Partidul Liberal Democrat din Moldova a atenţionat în repetate rînduri opinia publică asupra acţiunilor regimului comunist de fraudare a campaniei electorale, asupra implicării ilegale a poliţiei în procesul politic. Avem înregistrate multiple cazuri cînd maşini cu numere de înmatriculare ale MAI circulau în localităţile în care aveau loc întrevederile alegătorilor cu reprezentanţii PLDM, aceştia aflîndu-se sub stricta lor supraveghere.

Partidul Liberal Democrat din Moldova dispune de probe clare că poliţia a încurajat, dacă nu chiar a comandat distrugerea panourilor electorale afişate în municipiul Chişinău. În noaptea din 28 februarie spre 1 martie 2009, 4 panouri cu afişaj electoral, instalate în sectorul Buiucani al capitalei, în perimetrul străzilor I. Creangă şi Alba Iulia, au fost distruse de către persoane necunoscute. PLDM a sesizat Comisia Electorală Centrală în legătură cu acest caz, prezentînd şi imagini cu panourile vandalizate. Anterior, acţiuni de vandalizare a panourilor publicitare ale PLDM au mai avut loc în sectoarele Buiucani şi Rîşcani din capitală.

Partidul Liberal Democrat din Moldova cere repetat puterii comuniste să respecte regulile unei competiţii electorale corecte, în conformitate cu legislaţia naţională şi standardele europene.

Serviciul de presă al PLDM