Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al PLDM cu privire la necesitatea consolidării eforturilor partidelor democratice pentru contracararea abuzurilor guvernării comuniste în campania electorală

|versiune pentru tipar| PLDM, 12 martie 2009

Partidul Liberal Democrat din Moldova îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu intensificarea abuzurilor guvernării comuniste în campania electorală. Instituţiile statului şi, în mod special, organele de forţă organizează provocări şi împiedică desfăşurarea campaniei electorale.

Panourile publicitare ale PLDM au fost vandalizate în repetate rînduri, iar reprezentanţii organelor de interne nu au reacţionat în nici un fel, cu toate că sunt obligate să le asigure integritatea. Într-un şir de raioane administraţia comunistă a împiedicat sub diverse pretexte desfăşurarea întîlnirilor electorale şi activitatea agitatorilor. Angajaţii din sfera bugetară sunt frecvent ameninţaţi cu pierderea locurilor de muncă, dacă vor participa la întîlnirile cu reprezentanţii PLDM.

Reprezentanţii organelor de interne au reţinut şi intimidat membrii PLDM în diferite localităţi, depăşindu-şi atribuţiile de serviciu.

Pe data de 10 martie, în oraşul Drochia, un grup de poliţişti ce n-au dorit să se legitimeze l-au reţinut şi agresat verbal şi fizic pe Dumitru Concescu, fiul candidatului la funcţia de deputat în Parlament pe listele PLDM, Nicolae Concescu. Acest grup a fost preocupat în exclusivitate de activităţile electorale ale reţinutului şi de materialele publicitare, ce se aflau în automobilul lui, acoperindu-şi fărădelegile prin interese de serviciu.

PLDM dispune de informaţii că un şir de articole defăimătoare la adresa candidaţilor liberal democraţi, publicate în presa controlată de putere, sunt pregătite de grupuri speciale ale organelor de forţă.

În această situaţie, PLDM îşi reiterează apelul către organismele internaţionale şi misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, către organizaţiile de monitorizare a alegerilor să intervină pentru a determina guvernarea comunistă să înceteze abuzurile şi ilegalităţile şi să asigure desfăşurarea unor alegeri corecte.

PLDM relansează propunerea pentru Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Liberal de a crea Consiliul pentru Dialog şi Cooperare în scopul contracarării abuzurilor guvernării comuniste şi pentru coordonarea acţiunilor comune în vederea asigurarii unui scrutin democratic.

Serviciul de presă al PLDM