Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPPCD

Tinerii creştin-democraţi şi-au prezentat oferta electorală

|versiune pentru tipar| PPCD, 13 martie 2009

Candidaţii din partea organizaţiei de tineret a Partidului Popular Creştin Democrat la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova consideră că cel mai important lucru în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă a statului o constituie prezenţa masivă a tinerilor în cadrul procesului administrativ la nivel local şi naţional.

În cadrul unei conferinţe de presă, organizată ieri la Chişinău, tinerii din PPCD plasaţi pe primele locuri în lista electorală au punctat câteva obiective principale din programul electoral al formaţiunii, implementarea cărora va constitui, în opinia lor, un prim pas în realizarea scopului politic al PPCD, întitulat “Republica Moldova — o ţară de succes”.

Tinerii creştin-democraţi au atras atenţia asupra faptului că pentru a putea implementa reformele la nivelul administraţiei centrale şi locale este necesară o reformă de fond a resurselor umane, în special, fiind vorba de funcţionarii publici care “trebuie să fie tineri cu pregătire exemplară, viziune modernă şi motivaţi corespunzător din punct de vedere financiar”.

Magistrala Prut-European, un proiect care va crea 150 mii de locuri de muncă

Preşedintele Asociaţiei Juriştilor Creştin-Democraţi, Ghenadie Vaculovschi, plasat pe poziţia a doua în lista electorală a PPCD, a prezentat unul dintre cele mai ambiţioase proiecte economice propuse de partidul condus de Iurie Roşca, Magistrala Prut-European, care presupune construcţia unei autostrăzi care să lege sudul cu nordul Republicii Moldova şi care să fie construită de-a lungul râului Prut, de la Criva, Briceni, până la Giurgiuleşti, Cahul. Proiectul PPCD a fost lansat cu concursul unor experţi din România şi Republica Moldova şi include, de asemenea, construcţia a încă patru poduri peste râul Prut şi un pod peste râul Ciuhur. Totodată, potrivit reprezentanţilor PPCD, construcţia Magistralei implică renovarea a 95 de localităţi din regiune şi va atrage după sine un flux masiv de investiţii şi dezvoltarea a 6 zone transfrontaliere cu infrastructură, producţie şi servicii. Dacă va fi implementat cu succes, proiectul va crea peste 150 mii de locuri de muncă permanente şi temporare.

“Reforma constituţională trebuie finalizată pentru ca Moldova să devină, cu adevărat, o republică parlamentară”

Consilierul municipal de Bălţi, Igor Ciuru, numărul 4 în lista electorală a PPCD, a remarcat că este necesară finalizarea procesului privind reforma constituţională, iniţiat încă în anul 2000, când Republica Moldova s-a transformat din republică semiprezidenţială în republică parlamentară. “Această reformă, din păcate, nu a fost dusă până la capăt. Considerăm că atribuţiile preşedintelui, la momentul de faţă, sunt specifice unei republici semiprezidenţiale. Este anormal ca preşedintele ţării să aibă dreptul să dizolve Parlamentul. Credem că preşedintele trebuie lipsit de aceste atribuţii şi doar să aibă posibilitatea de a iniţia aceste proceduri aşa cum se întâmplă în republicile parlamentare clasice. La fel şi în cazul primului ministru. Atribuţiile privind demiterea din funcţie a primului ministru, într-o republică parlamentară, le poate avea doar majoritatea parlamentară”, a menţionat candidatul PPCD. Totodată, Igor Ciuru a evidenţiat necesitatea angajării în sectorul public a tinerilor specialişti cu o pregătire avansată, care să fie remuneraţi corespunzător. “La noi, funcţionarii publici sunt plătiţi foarte prost. De aceea, până nu vom rezolva această problemă nu cred că tinerii vor dori să se angajeze în sectorul public, ci vor prefera să rămână în sectorul privat, unde se descurcă destul de reuşit. Prin urmare, funcţionarii publici trebuie să fie tineri, competenţi şi plătiţi corespunzător”, a mai afirmat tânărul creştin-democrat din Bălţi.

PPCD intenţionează să înfiinţeze universităţi la Edineţ, Ungheni, Soroca şi Orhei

Preşedintele organizaţiei de tineret a PPCD, “Noua Generaţie”, Victor Ciobanu, numărul 6 în lista electorală, a prezentat oferta PPCD în domeniul tineretului, care include înfiinţarea a încă patru centre universitare pe lângă cele existente. “Programul nostru electoral prevede deschiderea a patru noi centre universitare la Edineţ, Ungheni, Soroca şi Orhei, suplimentar celor de la Chişinău, Cahul, Bălţi şi Comrat. Aceste centre universitare vor fi axate, în special, pe pregătirea specialiştilor în domenii cum ar fi managementul proiectelor şi absorbţia fondurilor europene. Republica Moldova are nevoie de tehnicieni, de specialişti în aceste domenii, iar respectivele centre universitare vor oferi aceşti specialişti. În acelaşi context, obiectivul nostru este ca în fiecare primărie şi consiliu raional să fie angajaţi tineri specialişti, care să fie profesionişti în domeniul managementului proiectelor, astfel încât resursele europene, granturile care vor fi acordate Republicii Moldova să fie absorbite de administraţia publică locală pentru dezvoltarea satelor şi oraşelor noastre. Acest lucru este strâns legat şi de parcurile industriale pe care vrea să le construiască PPCD în perioada următoarei guvernări, unde, de asemenea, vor fi integraţi tinerii specialişti, care astăzi pleacă peste hotare, din cauză că nu găsesc un loc de lucru în ţară. Nu mai puţin importantă este facilitarea obţinerii creditelor pentru locuinţe, astfel încât tinerii să-şi poată procura o casă şi să-şi întemeieze o familie”, a spus preşedintele “Noii Generaţii”.

Ieşirea de sub monitorizarea Consiliului Europei şi parteneriate strategice cu România şi Ucraina, precondiţii în ce priveşte aderarea la UE şi NATO

La rândul său, vicepreşedintele Asociaţiei Primarilor şi Consilierilor Creştin-Democraţi, juristul Dinu Ţurcanu, plasat pe locul 13 în lista PPCD, a prezentat viziunea partidului pe care-l reprezintă în ceea ce priveşte integrarea în Uniunea Europeană. “Vreau să precizez că PPCD şi-a exprimat clar şi univoc, încă în anul 1992, opţiunea privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi NATO. Am fost primul partid care a propus această direcţie strategică a Republicii Moldova şi nu o dată am fost ridiculizaţi atunci de oponenţii noştri politici. Iată că, în prezent, nu există nici un partid politic care să nu aibă pe agenda sa un astfel de obiectiv care se numeşte integrarea europeană. Ca să putem atinge acest obiectiv este necesar, în primul rând, ca Republica Moldova să semneze acest acord care este negociat, în prezent, cu UE. În acest sens, vreau să menţionez, în mod special, că este pentru prima dată când UE negociază cu o ţară care nu are statut de candidat, şi anume în baza celor 31 de capitole, care stau la baza negocierilor UE cu ţările-candidat. Republica Moldova trebuie să facă tot posibilul pentru a fi scoasă de sub monitorizarea Consiliului Europei, or, acest lucru reprezintă o precondiţie a unei ulterioare aderări la Uniunea Europeană.

În altă ordine de idei, vom insista ca restricţiile Uniunii Europene, în ceea ce-i priveşte pe conaţionalii noştri aflaţi la muncă în Europa, să fie scoase de pe agendă, astfel încât cetăţenii noştri să aibă acces liber la această piaţă. De asemenea, contextul regional ne cere să nu neglijăm implicarea vecinilor noştri, România şi Ucraina, în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, optăm pentru parteneriate strategice cu Ucraina şi cu România europeană. Să nu uităm că limba română este astăzi limbă oficială în Uniunea Europeană, odată cu aderarea României la UE. Acest lucru reprezintă pentru noi un real avantaj, întrucât deja există foarte multe documente, care ar putea să ne fie puse la dispoziţie, cum ar fi, de exemplu, IQ-ul comunitar, care conţine mii de pagini. Republica Moldova are posibilitatea să beneficieze din plin de suportul României, în urma acestui parteneriat strategic pe care noi îl promovăm”, a spus Dinu Ţurcanu.

În ceea ce priveşte calitatea de membru al CSI, tinerii creştin-democraţi au menţionat că Republica Moldova “nu are ce căuta în această organizaţie”, ci trebuie să se orienteze în direcţia integrării în NATO şi Uniunea Europeană.

Precizăm că PPCD este singurul partid politic, înscris în competiţia electorală, care are o prezenţă masivă a tinerilor pe lista electorală, plasaţi pe locuri de trecere în Parlament.