Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPSD

În alegerile parlamentare 2009, UTA Găgăuzia va vota pentru Partidul Social Democrat

|versiune pentru tipar| PSD, 23 februarie 2009

În cadrul conferinţei de presă susţinute astăzi, 23 februarie, Preşedintele PSD, Dumitru Braghiş, a menţionat în deschidere că “ideile şi propunerile lansate de social-democraţi, Oferta electorală a partidului îşi găsesc tot mai mulţi susţinători în întreaga ţară”. Potrivit Liderul PSD, “în această campanie electorală partidul şi-a concentrat toată atenţia şi toate forţele pe direcţia întâlnirilor cu alegătorii, mai puţin pe desfăşurarea manifestaţiilor de masă. Echipa PSD merge de la casă la casă, de la uşă la uşă. La moment, activiştii noştri au vizitat 820 de mii de alegători. Dintre aceştia, 125 de mii şi-au exprimat ferma decizie de a vota cu PSD. Partidul îşi continuă munca, pentru a-i determina pe alegătorii indecişi să voteze PSD.

”Societatea găgăuză a făcut deja alegerea sa, — a declarat în cadrul conferinţei Anna Harlamenco, Preşedintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia. Noi, împreună cu primarul de Comrat, Nicolai Dudoglo şi cu consilierii raionali din Ciadîr-Lunga şi Vulcăneşti am decis să susţinem şi să votăm Partidul Social Democrat, pentru ca împreună să soluţionăm problemele grele, cu care se confruntă astăzi Moldova. Astăzi noi avem un singur oponent serios: criza economică şi lipsa locurilor de muncă. PSD are o Echipă foarte puternică, o Ofertă electorală bine argumentată, inclusiv la compartimentul “Economie Puternică”, are un Program anticriză corect elaborat. Acest program oferă soluţii care sunt pe măsură nu doar să apere populaţia şi întreprinderile autohtone de efectele crizei mondiale, dar şi permit o schimbare radicală a situaţiei — renovarea şi dezvoltarea economiei naţionale, deschiderea a noi locuri de muncă, care vor permite să-i întoarcem acasă pe compatrioţii noştri plecaţi la muncă în străinătate.

Potrivit Annei Harlamenco, PSD se bucură de autoritate în rândul găgăuzilor, deoarece acest partid se pronunţă împotriva aderării Moldovei la NATO, pentru stabilirea unor bune relaţii cu Rusia. “Orientarea strategică spre Rusia şi prietenia cu Rusia sunt pe înţelesul găgăuzilor, sunt o dorinţă fierbinte a lor. Partidele de dreapta, acei care pledează pentru românizarea Moldovei şi pentru aderarea la NATO, niciodată nu vor găsi sprijin în Găgăuzia” — a menţionat Anna Harlamenco.

Preşedintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia a evidenţiat faptul că are o atitudine rezervată şi sceptică vis-a-vis de declaraţiile făcute de ex-premierul Vasile Tarlev, care afirmă că UCM, al cărui reprezentant este, va acumula în UTA Găgăuzia 75% din voturi. “Tarlev a fost premier timp de şapte ani, a promis să facă multe pentru autonomia noastră şi n-a făcut nimic. Din contra, Dumitru Braghiş, în calitate de premier, într-o perioadă de un an şi jumătate a soluţionat trei probleme cardinale pentru autonomie: redirecţionarea TVA şi a încasărilor vamale către bugetul autonomiei, legiferarea dreptului de proprietate a autonomiei. Poporul găgăuz a apreciat aceasta, iată de ce acum va susţine PSD” — a subliniat Anna Harlamenco. “75% va primi PSD, nu Tarlev” — a adăugat Preşedintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia. Dumitru Braghiş a remarcat că “Guvernul Braghiş, pe parcursul a 8 luni de zile, a executat cu stricteţe Legea, adoptată de Parlament încă în 1994, dar care, cu regret, până în anul 2000 n-a fost executată de nici un guvern”.

“Astăzi noi ne integrăm activ în procesele social-politice şi economice, care au loc în ţara noastră, a spus Anna Harlamenco. Găgăuzii sunt patrioţii Republicii Moldova. Iată de ce, împreună cu toţi patrioţii ţării, noi suntem gata să luptăm pentru o Moldovă Puternică. O Moldovă Puternică înseamnă şi Găgăuzia Puternică. Înseamnă o autonomie cu o economie în dezvoltare, cu largi posibilităţi de ordin social, cu o cultură proprie , strâns integrată în cultura ţării”.

La încheiere, Anna Harlamenco a ţinut să menţioneze că aproape toate partidele politice din Moldova i-au solicitat susţinerea, oferindu-i un loc printre primii cinci în lista de candidaţi. “Am refuzat toate propunerile. Nu doresc să candidez pentru funcţia de deputat. Doresc ca împreună cu întreg poporul găgăuz să susţinem PSD — partidul care va aduce tuturor o viaţă mai bună” — a subliniat Anna Harlamenco.

Sursa: www.psd.md