Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiAMN

Alianţa “Moldova Noastră” a început, prima, campania electorală

|versiune pentru tipar| AMN, 17 octombrie 2010

Alianţa “Moldova Noastră” a devenit oficial, dintre 12 partide, concurent electoral, trecând procedura de înregistrare la CEC peste o săptămână după depunerea documentelor (de la declaraţia personală a fiecărui candidat până la declaraţia de venituri). Miercuri, la sediul partidului, le-au fost înmânate legitimaţiile celor 103 candidaţi pentru funcţia de deputat. Primul a primit legitimaţia liderul AMN, Serafim Urechean.

Precum se ştie, miniştrii AMN, care nu au dreptul să cumuleze campania electorală cu funcţia deţinută în guvern, au avut la dispoziţie 48 de ore pentru meditaţie şi pentru a alege. Marţi, Victor Osipov, prim-vicepreşedintele AMN, vicepremier pentru reintegrare, a prezentat decizia privind mandatul său. Candidatura lui Gheorghe Balan, şef-adjunct al Biroului pentru reintegrare al RM, a fost propusă guvernului pentru gestionarea procesului de reintegrare pentru perioada în care Osipov va fi degrevat din funcţie în legătură cu campania electorală. Acesta din urmă se numără printre primii zece candidaţi din lista AMN în alegerile parlamentare.

Vicepremierul a declarat, într-o conferinţă de presă, pe 12 octombrie, că îşi va exercita în continuare obligaţiile de reprezentant politic al RM în procesul de negocieri în formatul “5+2”, deoarece acest mandat nu este o funcţie publică. Osipov a afirmat că nu va folosi resursele administrative, aşa cum fac alţi concurenţi electorali, care împart ajutoare umanitare oferite pentru sinistraţii în urma inundaţiilor de la Prut. Vicepremierul nu a intrat în amănunte, declarând că va face acest lucru în calitate de concurent electoral. Însă mulţi observatori politici deja şi-au expus punctul de vedere în legătură cu comportamentul neamical al premierului Vlad Filat. Partenerii străini ai RM s-au pronunţat, de asemenea, pe această temă. În particular, Markus Meckel, membru al Consiliului de administrare al Forumului Germano-Moldav, l-a îndemnat pe Filat să aibă un comportament de partener (detalii citiţi în pag. 2–3).

Victor Osipov urmează să efectueze, în perioada 28–30 octombrie, o vizită în Slovacia, la invitaţia miniştrilor de externe din Slovacia şi Ucraina. El va discuta acolo probleme ce ţin de cooperarea transfrontalieră. Vicepremierul a menţionat că dacă, la 28 noiembrie, se încheie campania electorală în dreapta Nistrului, în stânga Nistrului o altă campanie se va termina pe 12 decembrie. De aceea, este foarte important să fie asigurată stabilitatea în regiune. Situaţia cu doi angajaţi ai Departamentului instituţii penitenciare din RM, reţinuţi la Bender, a demonstrat că observatorii militari din Misiunea de pacificare s-au dovedit a fi în imposibilitate de a descinde la locul evenimentului, pentru a documenta acel incident.

Precum se ştie, după ce a făcut mare tam-tam în jurul candidaţilor pentru alegerile parlamentare care sunt şi membri ai guvernului, Vlad Filat a inclus totuşi în lista electorală a PLDM miniştri de-ai săi… Pentru campania electorală, toţi miniştrii AMN vor renunţa la fotoliile lor, dar nu şi la responsabilitatea pentru soarta ministerelor.

“Dacă va fi necesar, cei patru membri ai Guvernului din AMN vor fi retraşi din listă şi vor reveni la obligaţiile lor”, a dat asigurări Serafim Urechean. Totodată, el şi-a exprimat speranţa că PLDM “va înceta campania de mediatizare a problemei şi speculaţiile pe această temă, iar premierul va asigura funcţionarea normală a cabinetului — în mod planificat, nu haotic, încât şedinţele să se desfăşoare la timp, deoarece acum, adesea, nu se cunosc nici ordinea de zi a şedinţelor cabinetului, nici principalele decizii care urmează să fie adoptate”. “Este timpul să se înceteze aceste speculaţii preelectorale, a spus lderul AMN. Dacă guvernul îşi va planifica activitatea, conform legii, miniştrii vor lucra şi vor merge la şedinţele guvernului”.

Luni, liderul partidului a relevat, de asemenea, despre strategia AMN în campania electorală: “Noi avem tineri în conducerea partidului, avem candidaţi tineri pentru funcţia de deputat, în lista electorală, 37 la sută sunt femei — activiste de partid în organizaţiile teritoriale. În ansamblu, lista este atractivă, este mai impresionantă, mai bună ca în anii precedenţi, a subliniat Serafim Urechean. Nu avem pe liste nici un candidat la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova care ar trezi semne de întrebare. Cât priveşte responsabilitatea pentru desfăşurarea campaniei în teritoriu, pentru raioanele de nord sunt responsabili Ion Pleşca şi Alexandru Oleinic, pentru activitatea în şase raioane din zona Bălţiului — Valeriu Cosarciuc, în Găgăuzia şi Taraclia — Nicolae Deatovschi, în şase raioane din sud — Mihai Magdei, în zona centrală — Valerian Isac, în capitală — Leonid Bujor, în Transnistria — Victor Osipov”.

Lista candidaţilor va rămâne deschisă şi se mai pot face modificări în ea până la alegeri. Precum se obişnuieşte la noi, pe marginea acesteia se fac destule speculaţii politice. Jurnaliştii s-au arătat foarte interesaţi, de pildă, de ce cutare sau cutare nu a nimerit în listă. “Nimeni nu rămâne veşnic deputat, dar Veaceslav Platon rămâne membru de partid, a răspuns, la o întrebare concretă, Serafim Urechean. S-au turnat multe zoi şi asupra mea, şi asupra altor membri ai partidului, dar noi mergem înainte pe calea proeuropeană fără a ne opri”. În legătură cu speculaţiile pomenite mai sus, Vasile Balan, vicepreşedinte al AMN, s-a pronunţat mai ironic: “Când era Platon în listă — era rău, dacă Platon lipseşte, tot e rău”.

Cât planifică AMN să cheltuiască pentru desfăşurarea campaniei electorale? Răspunzând la această întrebare, Serafim Urechean a afirmat că bugetul partidului pentru această campanie electorală nu va fi mai mic decât la alegerile precedente, dar, cu siguranţă, se vor cheltui mai puţini bani decât plafonul de 22 milioane stabilit de CEC.

Marţi, încheind procedura de înregistrare la CEC, prim-vicepreşedintele AMN, Victor Osipov, a comunicat că partidul este gata de campania electorală: “Au fost repartizate toate: afişele, panourile, alte acţiuni; staff-ul activează, obiectivele sunt simple şi clare, noi trebuie să obţinem la aceste alegeri nu mai puţin de 10 la sută din voturi. De AMN depinde viitorul coaliţiei democrate şi noi ne vom face datoria. Vă asigur că noi vom lua anume atâtea mandate şi cu nici unul mai puţin, pentru ca viitoarea coaliţie democrată să fie puternică”.

Sursa: www.amn.md